STEM: Nejoblíbenějším politikem je Babiš, na paty mu šlape Dienstbier

Praha – Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl v lednu mezi lidmi nejpopulárnějším politikem. Podle posledního průzkumu agentury STEM se hned za ním s mírným odstupem drží Jiří Dienstbier (ČSSD), Tomio Okamura (Úsvit), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Martin Stropnický (ANO) a Věra Jourová (ANO). Pokles popularity naopak zaznamenal bývalý pověřený předseda ODS Martin Kuba. Oproti předchozímu období si mírně polepšil také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, Jiří Pospíšil, který nedávno opustil ODS, a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle průzkumu agentury STEM, který proběhl ve dnech 11. až 18. ledna 2014, se těší Babiš, Okamura a Sobotka mnohem příznivějšímu hodnocení v porovnání s předchozím šetřením v říjnu loňského roku. Jiří Dienstbier kladná hodnocení od voličů získává dlouhodobě. Nejvyšší popularitu mezi stoupenci vlastní strany vykazují Okamura a Babiš.

Každému z šestice nejpopulárnějších politických osobností vyjádřila sympatie více než polovina dotázaných. Na Babiše má „velmi příznivý“ nebo „spíše příznivý“ názor 59 procent oslovených. Dienstbiera a Okamuru shodně podpořilo 58 procent respondentů, na šéfa Úsvitu se však dívá „zcela nepříznivě“ více lidí než na Dienstbiera - celkem 14 procent.

Lídři středových hnutí jsou přijatelní i pro voliče jiných stran

Je přitom pochopitelné, že lídři politických stran si drží popularitu především u voličů své strany. Nicméně zejména předsedové hnutí ANO a Úsvit, kteří neinklinují k tradičnímu rozdělení politického spektra na pravici a levici, jsou přijatelní i pro široký okruh voličů jiných stran. Podobně je na tom i KDU-ČSL, kde ale trvají velké antipatie vůči předsedovi strany Pavlu Bělobrádkovi zejména u stoupenců KSČM, méně pak ze strany příznivců ANO.

Andrej Babiš na Slovensku
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Naopak lídři ideologicky silněji vyhraněných stran jsou akceptovatelné jen pro voliče určitého politického spektra. Předseda TOP 09 je tak přijatelný například pro voliče TOP 09 a ODS, vlažné reakce vyvolává u příznivců středových uskupení a negativně se k němu staví voliči levé části polického spektra. Podobný rozpor je vnímán i u premiéra Bohuslava Sobotky, který se ale těší přízni voličů středových stran, což jeho pozici posiluje.

Do lednového průzkumu bylo nově zařazeno celkem 12 osobností. Za hnutí ANO to byli Richard Brabec, Jaroslav Faltýnek, Věra Jourová, Martin Stropnický a Helena Válková, za ČSSD Jan Hamáček, Marcel Chládek, Jan Mládek, Roman Sklenák, za KDU-ČSL Daniel Herman, Marian Jurečka a za KSČM předseda jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Občané často tyto osobnosti nejsou schopni posoudit - podíl odpovědí „neznám ho/ji“ je v sedmi případech vyšší než 40 procent.

Přízeň u voličů si drží nejen Andrej Babiš, ale i jeho strana

Podle čtvrtečního volebního modelu agentury STEM má hnutí ANO největší podporu s 24,3 procentry, druzí sociální demokraté zaostávají o skoro čtyři procenta. Hnutí ANO tak pokračuje v mírném růstu, také ČSSD si mírně polepšila. Komunisté a TOP 09 mají zhruba stejnou podporu jako v prosinci. Do sněmovny by se dostali ještě lidovci, ODS a hnutí Úsvit.

Volební model STEM
Zdroj: ČT24/STEM

Naopak podle výsledků posledního průzkumu agentury ppm factum by ale volby vyhrála stejně jako v říjnu ČSSD. Získala by 20,9 procenta, druhé by skončilo ANO s 18,5 procenty. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny by překročilo všech šest stran, které figurují v aktuálním složení dolní parlamentní komory. Do sněmovny by se nedostaly Strana zelených ani SPOZ.