Keller, Sehnalová a Poc. ČSSD představila kandidátku do eurovoleb

Praha – Sociální demokracie již má své kandidáty do Evropského parlamentu. Předsednictvo dnes za dříve známou jedničku strany sociologa Jana Kellera zařadilo europoslance Olgu Sehnalovou a Pavla Poce.

Definitivně listinu posvětí ještě sobotní ústřední výkonný výbor strany. „Ten bude nejprve hlasovat o kandidátovi na lídra, kterým je tedy po dnešním dnu již zcela oficiálně profesor Jan Keller, a současně bude ústřední výkonný výbor hlasovat o kandidátní listině,“ přiblížil dnes hlasovací proces šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka také oznámil, že za vedoucí trojicí na kandidátce jsou pražský sociální demokrat Miroslav Poche a Středočech a člen předsednictva ČSSD Zdeněk Seidl. Naopak současný europoslanec Libor Rouček je až na devátém místě kandidátky. Česká sociální demokracie má v Evropském parlamentu v současnosti sedm poslanců.

Největší nároky evropské volby kladou na občanské demokraty, kteří obhajují devět křesel. Stranu do Bruselu povede její letitý zahraniční expert, první místopředseda strany Jan Zahradil. Jedenadvacítku českých zástupců v Bruselu momentálně doplňují tři europoslanci za KSČM a jedna křesťanská demokratka.

Do evropských voleb mohou výrazně zasáhnout i nová sněmovní uskupení; Úsvit přímé demokracie už připravuje strategii, rozpočet i kampaň. A stejně se chystá i hnutí ANO: stranu do voleb povede někdejší eurokomisař Pavel Telička.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 23. a v sobotu 24. května. Koho vybraly na své kandidátky ostatní strany zastoupené v dolní komoře?

  • ČSSD – sociolog Jan Keller
  • ANO – bývalý evropský komisař Pavel Telička
  • KDU-ČSL – bývalý ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády Pavel Svoboda
  • ODS – první místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil
  • TOP 09 - svého lídra do eurovoleb zatím strana neurčila, spřízněné hnutí Starostové a nezávislí nicméně navrhlo senátora Jaromíra Štětinu. O kandidatuře by uvažoval i bývalý člen ODS Jiří Pospíšil, kdyby dostal nabídku.
  • KSČM – lídra kandidátky zatím strana nestanovila