Evropská kandidátka ČSSD potvrzena, největší podporu má Keller

Praha – Ústřední výkonný výbor sociálních demokratů potvrdil kandidátku ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Lídrem je sociolog Jan Keller. Za ním jsou na listině i současní europoslanci Olga Sehnalová a Pavel Poc. Keller po hlasování uvedl, že jeho cílem je demokratizace Evropského parlamentu i celé osmadvacítky. Česká sociální demokracie má v Evropském parlamentu v současnosti 7 poslanců. Volby se uskuteční 23. a 24. května. Celkem bude mít Česko v 751členném parlamentu celkem 21 zástupců.

Keller se těší podpoře více než 90 procent spolustraníků. „Získal 136 ze 147 odevzdaných hlasů. Jde o velmi silnou, jednoznačnou podporu,“ okomentoval Kellerův úspěch premiér. Další kandidáty pak ve stejném pořadí, jaké v pátek navrhlo předsednictvo strany, podpořilo přes 60 procent hlasujících. Za čtvrtým Miroslavem Pochem je člen předsednictva ČSSD Zdeněk Seidl. „Pro kandidátku hlasovalo 95 ze 150 hlasujících delegátů,“ upřesnil Sobotka.
   
Debaty se vedly podobné jako při jednání širšího vedení strany. Ministr Jiří Dienstbier znovu kritizoval Miroslava Pocheho, který je čtyřkou kandidátky. Současný europoslanec Libor Rouček, jenž je na listině až devátý, se pak marně domáhal změny kritérií na hodnocení kandidátů.     

Unie jako pojistka před „šílenstvím světových válek“

A jaká budou témata volební kampaně ČSSD? Sobotka připomněl dvě významná výročí v tomto roce – v první řadě 100 let od první světové války. „Evropa je do budoucna pojistkou proti tomu, aby se šílenství světových válek už nikdy neopakovalo,“ podotkl předseda sociální demokracie. Druhé výročí se týká vstupu ČR do Evropské unie – Česká republika už je součástí EU 10 let. „V zásadě to pro Česko znamenalo období hospodářského vzestupu, modernizace země a velkých investic. Do Česka byly z Unie poslány značné finanční prostředky. Na druhou stranu jsme nebyli vždy schopni využívat našich práv – to by se do budoucna mělo změnit,“ míní premiér. 

V EU přetrvává i velké množství problémů, míní Sobotka 

Tématem volební kampaně by se měla stát i nerovnost zemí EU. „Leckde přežívá dělení na staré a nové členy. Ti starší mají historicky vyjednány různé výjimky, které pro nové členy možné nejsou,“ poznamenal Sobotka. Ten kritizoval i politiku založenou na myšlence rozpočtových škrtů a deregulace. „Došlo k podlomení hospodářského růstu,“ míní šéf ČSSD. Evropa se podle něj nedokázala vyrovnat třeba s existencí daňových rájů.

Keller, sociolog

„Evropa bude taková, jakou si ji uděláme. Evropa není hrozba, je to příležitost. Strašení Evropou je vyloženě přehnané. Demokratizace fungování Evropské unie by v první řadě pomohla zemím naší velikosti a našeho prostředního významu – ekonomického i politického.“

Sehnalová, europoslankyně

„Pro sociální demokracii je velmi významné, aby členské státy nebyly děleny na pravé a levé a měli jsme skutečně pravidla, která budou pro nás jako spotřebitele v těchto státech férová. Myslím na třeba na dvojí kvalitu výrobků, různé přístupy nadnárodních firem a různé vymáhání legislativy v členských zemích.“

Poc, europoslanec

„Beru rozhodnutí ÚVV ČSSD jako ocenění naší práce. Rád přispěji v těch oborech jako dosud, to znamená zdravotnictví či ochrana životního prostředí. Věřím tomu, že dokážeme i nepříjemné věci, které předkládá Evropská komise účinně odstraňovat z evropské legislativy.“

Sobotka, šéf ČSSD

„Aktivně se hlásíme k myšlence Evropy. Pokud ji chceme pozitivně ovlivnit, tak musíme být při tom.“

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Výslednou listinu už stihla zkritizovat ODS

Podle europoslance Jana Zahradila by se Keller se svými názory lépe vyjímal v čele kandidátky KSČM. „Jeho krajně levicové postoje jsou v mnohém neslučitelné se základními pilíři, na nichž stojí euroamerická civilizace - jde zejména o jeho útoky na liberální řád, svobodný trh a volný obchod,“ uvedl v prohlášení Zahradil.

Kandidátky ladí i ostatní strany

Největší nároky evropské volby kladou na občanské demokraty, kteří obhajují devět křesel. Stranu do Bruselu povede její letitý zahraniční expert a první místopředseda Zahradil. „Budeme chtít, aby Evropská unie nevstupovala do oblastí, do kterých jí nic není, budeme prosazovat zrušení sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku a budeme se stavět proti přijetí eura,“ konstatoval Zahradil. Jedenadvacítku českých zástupců v Bruselu momentálně doplňují tři europoslanci za KSČM a jedna křesťanská demokratka.

Do evropských voleb mohou výrazně zasáhnout i nová sněmovní uskupení; Úsvit přímé demokracie už připravuje strategii, rozpočet i kampaň. Hnutí vsadilo na advokátku Kláru Samkovou, která zaujala slovy o tom, že by osmadvacítka neměla přijímat žádné přistěhovalce.

Na eurovolby se chystá i hnutí ANO: stranu do voleb povede někdejší eurokomisař Pavel Telička. „Kompletní kandidátku představíme 21. února a pak i programové priority,“ podotkl Telička. Lidovce zase povede bývalý ministr bez portfeje Pavel Svoboda. Jasno zatím nemají komunisté nebo TOP 09. Ta by podle posledních informací mohla nasadit třeba bývalého viceguvernéra centrální banky Luďka Niedermayera. Definitivní podobu kandidátek musí strany odevzdat 18. března.

Zatímco české strany program do květnových eurovoleb ještě ladí, boj o Barrosova nástupce už se v Evropě rozhořel naplno. Mezi kandidáty patří třeba bývalý šéf skupiny zemí platících eurem Jean Claude Juncker nebo předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Kandidátka ČSSD do Evropských voleb:

1. Jan Keller

2. Olga Sehnalová

3. Pavel Poc

4. Miroslav Poche

5. Zdeněk Seidl

6. Richard Falbr

7. Zuzana Brzobohatá

8. Vojtěch Mynář

9. Libor Rouček

10. Petr Osvald

11. Lukáš Vorel

12. Jiří Zemánek

13. Lukáš Kaucký

14. Radim Technik

15. Jan Gregor

16. Petr Šáda

17. Dana Váhalová

18. Radek Scherfer

19. Miloš Balabán

20. Kateřina Kalistová

21. Aleš Drobek

22. Kateřina Bocianová

23. Monika Hermannová