Klienti H-Systemu dostanou část svých peněz, tvrdí Marvanová

Praha – Deset let od odsouzení šéfa zkrachovalého H-Systému Petra Smetky se poškození klienti dočkají dalšího odškodnění z prodeje majetku. Tvrdí to advokátka části poškozených Hana Marvanová. Okolnosti, které prodej majetku provázely, ale kritizuje druhá skupina poškozených klientů. Ti navíc protestují proti nástupu Marvanové na místo náměstkyně ministryně spravedlnosti.

V projektu levného bydlení H-System přišli klienti zhruba o miliardu korun. Odsouzení zakladatele Petra Smetky jim ale peníze zpět nepřineslo. Teď by měli část vložených peněz dostat - jde asi o dvě procenta jejich pohledávky. „Klienti se mohou hlásit u konkurzního správce a ten jim bezodkladně poukáže částku na účet,“ říká advokátka Marvanová.

Už před třemi lety dostali klienti jako výtěžek z prodeje majetku H-Systemu asi sedm procent z vložených peněz. Celou částku už ale nikdy nedostanou. Většina peněz se nedohledala a sám Smetka se podle policejních analýz zbavil svého majetku asi za 120 milionů korun.

Marvanová zastupuje skupinu klientů H-Systemu ze sdružení Maják
Zdroj: ČT24

Další dvě trestní oznámení kolem H-Systemu

Senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek podal v lednu na Hanu Marvanovou, správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta, zvláštního správce Ivo Mráze a soudkyni Evu Hodačovou trestní oznámení. Čunek je podezírá z podvodu, kterého se měli dopustit tím, že v rámci konkurzního řízení za úplatu rozprodávali pod cenou majetek H-Systemu předem domluveným kupcům. Tím měli podle Čunka způsobit klientům H-Systemu i Petru Smetkovi více než miliardovou škodu.

Marvanová s Monsportem teď podali trestní oznámení na Čunka. Podle nich jeho trestní oznámení obsahuje „kromě opatrných pomluv a špinění i prokazatelné lži o údajných provizích za údajné nevýhodné prodeje, lži o nezákonném ovlivňování věřitelského výboru a rovněž tak lži o údajném povrchním šetření téhož v roce 2004“. Marvanová navíc tvrdí, že Čunkův podnět je v rozporu se zjištěním soudů v kauze H-Systém.

Část klientů H-Systemu viní ze ztráty svých peněz i Marvanovou

Bývalí klienti H-Systemu z družstva Svatopluk si ale myslí, že majetek zmizel díky špatné práci soudu, konkurzního správce a také kvůli advokátce další skupiny poškozených pod názvem Maják, Hany Marvanové. Protestují proto proti jejímu nástupu do funkce náměstkyně ministryně spravedlnosti. „Primární důvod je ten, že my jsme si zaplatili naše bydlení a teď se paní Marvanová velmi snaží o to, abychom o ně přišli,“ tvrdí zástupce poškozených z družstva Svatopluk Martin Junek.

Marvanová to považuje za nesmysl. Podle ní se může hrát o majetek. Zatímco její klienti se přihlásili se škodou také do trestního řízení proti Petru Smetkovi a mohou pomýšlet například na výtěžek z prodeje areálu v Rabyni, zástupci z protestujícího Svatopluku se k trestnímu řízení proti Smetkovi nepřidali. „Myslím, že ta akce může souviset s určitou snahou, aby klienti nebyli uspokojeni z majetku, který byl zajištěn v původním řízení proti Petru Smetkovi,“ říká Marvanová.

Sám Petr Smetka měl k družstvu Svatopluk v minulosti blízko. Dva lidé z vedení družstva – Ivan Král a Pavel Středa byli dokonce odsouzeni jako jeho spolupachatelé.

Petr Smetka
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Případ H-System je jedna z největších a nejznámějších podvodných kauz v novodobé historii Česka. Počátkem 90. let do H-Systemu investovali lidé, kteří si chtěli pořídit nové bydlení, slíbených domů se však většinou nedočkali. Po amnestii se justice přestala zabývat podílem tří aktérů případu - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy. Už dříve dostal dvanáctiletý trest vězení šéf H-Systemu Petr Smetka, na nějž amnestie nedopadla. V kauze H-System přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun.

Klienti H-Systemu dostanou část peněz (zdroj: ČT24)
Vydáno pod