Z vedení Eurostatu odchází Bohatá. Bude místo pro Fischera?

Praha/Brusel – Marie Bohatá v létě odejde z vedení Eurostatu. Jedno z nejvýše postavených míst zastupujících Česko v EU by potom mohlo připadnout bývalému premiérovi a ministru financí Janu Fischerovi. O možné výměně ve vedení Eurostatu napsaly Hospodářské noviny.

Bývalá předsedkyně Českého statistického úřadu a dlouholetá představitelka Eurostatu Marie Bohatá odejde ke konci června ve svých 65 letech do důchodu. Boj o uvolněný post by potom mohl vyhrát Jan Fischer. Hospodářské noviny uvedly, že má expremiér podle zdrojů blízkých Pražskému hradu slíbenou diplomatickou podporu pro případné výběrové řízení na post v Eurostatu.

Není ovšem jasné, zda bude Jan Fischer o místo po Marii Bohaté stát. Zatím nezveřejnil, jaké má plány po nedávném odchodu z ministerstva financí. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) oznámil v Otázkách Václava Moravce, že zvažuje, že by Fischera poslal jako velvyslance do Lucemburska. „Není to něco, co pokládám za vyloučené, ale zároveň tady neříkám, že to je něco, co je dohodnuté,“ uvedl ministr. Jeho předchůdci Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) se taková myšlenka nezamlouvá, považuje velvyslanecké místo pro Fischera za trafiku, kterou ale podle něj nepotřebuje.