Průzkum mezi poslanci: Lustrace koalici nerozloží

Praha – Koalici ČSSD, hnutí ANO a lidovců čeká zítra ve sněmovně test odolnosti. Lidovci totiž varovali, že pokud projde prvním čtením zrušení lustračního zákona, tak koalici opustí. Podle průzkumu ČT to však není příliš pravděpodobné – pro zrušení je totiž připraveno hlasovat jen 38 poslanců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už minulý týden odhadoval, že na lustracích se koalice nerozklíží.

Zrušení lustrací ve sněmovně zřejmě neprojde (zdroj: ČT24)

Poslanci měli původně rušení lustrací projednávat už minulý týden, koalice ale nakonec hlasování odložila až na úterý. Lidovci totiž v pátek dali koalici ultimátum. Šéf strany Pavel Bělobrádek zopakoval, že je KDU-ČSL zásadně proti zrušení lustračních zákonů a lidovečtí ministři by opustili vládní posty. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) je to pro lidovce „zcela principiální záležitost“ a zrušení lustrací by znamenalo „podlomení kontinuity polistopadového vývoje“, což by narušilo jejich důvěru v možnost koaliční spolupráce. 

Lidovci proto chtěli, aby se ve sněmovně o návrhu komunistů rozhodlo ještě před hlasováním o důvěře nové koaliční vládě, které proběhne 18. února. Podle průzkumu ČT se ale zdá, že je koaliční drama zažehnáno: proti zrušení lustrací budou hlasovat poslanci KDU-ČSL, TOP 09, ODS a Úsvitu. Naopak komunisté budou hlasovat pro. Dva největší poslanecké kluby – ČSSD a ANO – budou mít v otázce lustrací volné hlasování, každý se tak může rozhodnout podle sebe. V obou stranách ale převažují odpůrci rušení lustrací. Celkem tedy vychází minimálně 99 hlasů proti rušení a 38 hlasů pro. 

V souvislosti s rušením lustračního zákona se nejvíce skloňuje jméno Andreje Babiše. Předseda hnutí ANO se totiž na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Může tak mít problém se získáním negativního lustračního osvědčení. Právě kvůli jmenování Babiše ministrem financí stanovil prezident Miloš Zeman podmínku, že musí ve sněmovně projít prvním čtením zákon o státní službě. Pokud by totiž byla schválena projednávaná verze, tak už se nebude lustrační povinnost vztahovat na ministry. Poslanci ovšem návrh mohou před definitivním schválením ještě změnit.

Vydáno pod