Ministryně postaví mimo službu šéfa krajského soudu

Brno – Jeden z nejvyšších představitelů justice zřejmě na popud nové ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) dočasně skončí ve své funkci. Předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek čelí obžalobě kvůli stavbě justičního areálu. Ministryně pro ČT avizovala, že Pořízka postaví mimo službu do měsíce.

Válková považuje situaci kolem šéfa brněnského krajského soudu za neudržitelnou, on sám se v současnosti k obžalobě již nevyjadřuje. Policie začala Pořízka vyšetřovat v roce 2012 kvůli údajně nehospodárné stavbě, která si vyžádala téměř dvě miliardy korun. Tehdy své obvinění označil za neuvěřitelné a nesmyslné. Šéfka resortu ale uvedla, že se Pořízek na situaci dívá realisticky a racionálně. „Ví, že nemůžu činit jinak, než bych činila v jakémkoliv jiném případě,“ zdůraznila.

Pořízek je podle dřívějších informací stíhán pro zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se zabývá Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Obžaloba se týká menší budovy justičního areálu - sídla státních zástupců. Tím, že ji vedení soudu zadalo stejné firmě, která stavěla hlavní budovu, poškodilo podle žalobkyně Beáty Ciencialové stát o 35 milionů korun.

Helena Válková
Zdroj: ČT24

Válková si prý před svým rozhodnutím podklady k Pořízkově kauze prostudovala. „V tomto případě jsem tam neviděla nic mimořádného, co by mě mělo vést k mimořádným závěrům,“ podotkla k současnému stavu věci.

  • V justičním areálu sídlí v hlavní budově Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov a v dalším objektu státní zástupci pro Brno-město a Brno-venkov. Původně se předpokládalo, že stavba přijde na 805 milionů, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun, a nakonec se celkové náklady vyšplhaly až na 1,938 miliardy. Stavbou se v minulosti zabýval také finanční úřad, Nejvyšší kontrolní úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ministryně postaví mimo službu šéfa krajského soudu (zdroj: ČT24)