Zastupitelé Orlové odvolali radního Adamuse podezřelého z korupce

Orlová - Zastupitelé Orlové dnes jednomyslně odvolali radního za ČSSD Richarda Adamuse, který je podezřelý z korupce při legalizaci pobytu cizinců. Adamus byl neuvolněným radním a je ředitelem soukromé jazykové školy Linguistic, která nabízí také zkoušky z češtiny pro cizince. Adamus je jedním z patnácti lidí, které policisté kvůli tomu o víkendu zadrželi na několika místech republiky, především ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Šest obviněných je ve vazbě. Mezi nimi je i devětatřicetiletý Richard Adamus z Orlové, kterého policisté zatkli společně s několika cizinci z regionu. Skupinu, ve které je deset Ukrajinců, tři Vietnamci a dva Češi, podezřívají, že za úplatek zajišťovala výsledky zkušebních testů z češtiny. Bez nich nemohou dostat povolení k trvalému pobytu.

Mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták potvrdil, že do trestné činnosti byli zapojeni zástupci jazykových škol v Orlové a v Mladé Boleslavi, které mají ke zkoušení cizinců oprávnění.

Při přezkoušení propadlo 23 cizinců

Policisté zajistili při domovních prohlídkách množství důkazů - peníze, výpočetní techniku, datové nosiče, vzory zkušebních testů a další věci. Nechali také vyzkoušet z českého jazyka dvacet tři Vietnamců a Ukrajinců, kteří získali podezřelé osvědčení o zkoušce. „Pracovníci Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy přezkoušením zjistili, že neměli potřebné znalosti,“ uvedl Pavel Hanták. Shrnul, že nikdo z dvaceti tří cizinců u zkoušky neuspěl.

Policisté viní Adamuse a další podezřelé z přijímání úplatku, účasti na zločinecké organizované skupině, napomáhání neoprávněnému pobytu na území republiky. Hrozí jim až deset roků vězení. 

Podobný případ řešil v roce 2012 například Okresní soud v Ostravě. Skupina lidí vystavovala za úplatu cizincům převážně z Vietnamu neplatné potvrzení o studiu na Vysokém učení technickém v Brně, na základě kterého dostávali víza.

Zkoušku z češtiny musí od roku 2009 složit všichni cizinci s výjimkou lidí z Evropské unie, Islandu, Norska, Švýcarska a Lichtenštejnska. Jinak jim Česká republika nevydá povolení k trvalému pobytu.

Odvolaný radní zůstává v ČSSD

Činnost Richarda Adamuse policisté zkoumali poprvé před pěti roky. Už tehdy prověřovali podezření, že vystavuje cizincům falešné doklady o zkouškách. Tehdy ale nenašli důkazy. Sociálnědemokratický starosta Orlové Jaromír Kuča v pondělí řekl, že by ocenil, kdyby Adamus dobrovolně odstoupil ze všech funkcí. To se nestalo, tak ho odvolali. Adamus zůstává členem ČSSD a zastupitelem města. „V žádném případě nechceme, aby byl případ jakkoliv spojován s ČSSD,“ uvedl Jaromír Kuča. Orlovští sociální demokraté se ale shodli, že Adamuse nebudou vyzývat k odchodu ze strany ani ho nutit, aby se vzdal mandátu zastupitele.

Richard Adamus

Richard Adamus se narodil v roce 1975. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor anglická a francouzská filologie. V roce 1998 založil jazykovou školu, která od 1. září 2006 vystupuje pod jménem Linguistic - Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky. Pracoval v odborném týmu Výzkumného ústavu pedagogického v Praze, od roku 2005 je členem poradního sboru náměstka MŠMT pro regionální školství. V roce 2011 byl jmenován členem Akreditační komise MŠMT pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. Je neuvolněným radním města Orlová za ČSSD.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)