Priority náměstků ministerstva vnitra: lepší čerpání evropských fondů i registry

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) představil pět nových náměstků. Šestého, který bude mít na starost úsek pro veřejnou správu, nominuje hnutí ANO. Za KDU-ČSL bude náměstkem Monika Pálková. Prvním náměstkem je Jan Sixta. Chovanec také oznámil, že v blízké době chystá hloubkový audit České pošty, stejně jako audit úseku Zařízení služeb Ministerstva vnitra ČR.

Chovanec uvedl, že chce podrobit kontrole několik projektů, mezi nimiž bude i audit České pošty a smlouva týkající se Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra. Část kontrol bude podle něj zaměřená na poznání situace, další pak zamíří hlouběji do systému. Jeden z poznávacích auditů se týká elektronizace veřejné správy, tzv. eGovernmentu. Projekt souvisí i s dalšími ministerstvy a navazuje například na základní registry, jako je registr obyvatel.

Podle Chovance se eGovernment na první pohled jeví jako „nabobtnalý, hodně velký a rozsáhlý a málo efektivní.“ „To je první pohled, nechme se překvapit, co studie ukáže,“ řekl ministr. „Hlavně si musíme udělat hloubkovou revizi toho, jestli chceme pokračovat ve financování některých projektů v rámci eGovernmentu,“ dodal Chovanec. Jde podle něj hlavně o to, jak systém funguje s ostatními úřady.

Lidovecká náměstkyně pro sociální a právní zabezpečení Monika Pálková se chce ve své funkci zaměřit na zefektivnění vzdělávání nově přijatých policistů. „Ráda bych se také zabývala zrychlením projektů financovaných z evropských fondů,“ dodala Pálková, která bude také pracovat na dokončení odškodnění lidí, kteří prošli vojenskými tábory nucených prací.

Zvyšování stavů v policejním sboru bude důležitým tématem také pro náměstka pro ekonomiku a provoz Luboš Metnar. „K mým prioritám bude patřit rozpočtové zajištění k nově nabíraným policistům a hasičům,“ uvedl Metnar, který hodlá také hledat úspory centrálními nákupy a zvýšit dohled nad zakázkami ministerstva.

Prvním náměstkem bude Jan Sixta, který zároveň bude náměstkem pro vnitřní bezpečnost. Chce stabilizovat vztah ministra vnitra s policejním prezidentem a soustředit se na vyloučené lokality a azylovou a migrační politiku.

Představení náměstků na ministerstvu vnitra (zdroj: ČT24)

Náměstkem pro strategie a evropské fondy se stal Petr Osvald, který se dosud věnoval evropským fondům v Plzni a v minulosti byl také náměstkem ministra pro místní rozvoj. Chce minimalizovat ztráty při čerpání evropských fondů. „Tady je dědictví, z hlediska evropských fondů, kterého se nezbavíme, a ty prostředky propadat budou,“ upozornil. „Budu se snažit ztráty minimalizovat,“ dodal.

Náměstkem pro informační technologie je nově Jaroslav Strouhal. Soustředit se chce na audit nynějších projektů informačních technologií, hlavně na datové schránky a problémové registry. „Primární úkol je dokončit tendr na komunikační infrastrukturu veřejné správy,“ řekl. Náměstkem pro veřejnou správu se pak stane nominant hnutí ANO.

Mlsna míří na ministerstvo školství jako náměstek pro legislativu

Jména dalších náměstků představil i šéf resortu školství Marcel Chládek. Někdejší šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna bude náměstkem pro legislativu, náměstkem pro vzdělávání zůstává Jindřich Fryč. Chládek ale stále hledá nového náměstka pro vysoké školy. Je také možné, že vymění náměstka pro evropské záležitosti Michala Zaorálka (ODS), vyšly totiž najevo velké problémy při čerpání dotací. Na pozici náměstka pro sport si po poradě se sportovními svazy přivedl pražského zastupitele a člena Českého olympijského výboru Petra Hulinského (ČSSD). Ve funkci náměstka pro ekonomiku je nově Jan Zikl, který byl dřív na ministerstvu financí.

Náměstkem ministra zemědělství Mariana Jurečky pro ekonomiku a informační technologie je ode dneška Zdeněk Adamec. Do státní správy přichází ze společnosti Home Credit International. Novým náměstkem pro úsek správní je asistent europoslankyně Zuzany Roithové Jiří Jirsa (KDU-ČSL). Jako náměstka pro úsek zemědělských komodit, výzkumu a poradenství si Jurečka přivedl viceprezidenta Agrární komory Jindřicha Šnejdrlu (ČSSD). Na úřadě si naopak ponechal náměstkyni pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku Jaroslavu Beneš Špalkovou a Aleše Kendíka, který vede úsek pro vodní hospodářství.