ODS má program vlády za nefunkční slepenec. Kvůli odborům se ještě změní

Praha – Občanští demokraté označili ústy svého předsedy Petra Fialy vládní programové prohlášení za slepenec populárních opatření, která nemůžou dohromady fungovat. Opoziční TOP 09 zopakovala, že vláda nemůže šetřit a zároveň zvyšovat výdaje, aby plnila své priority v sociální oblasti. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky ale ještě prohlášení upraví, chce do něj zapracovat připomínky odborů a zaměstnavatelů. Vláda by ráda schválila svůj program ve středu, poslanci by pak o důvěře hlasovali 18. února.

„Plány vlády jsou jakýsi slepenec populárních opatření, která dohromady nebudou fungovat, byť třeba v jednotlivostech vypadají velmi atraktivně,“ uvedl po jednání poslaneckého klubu předseda občanských demokratů Petr Fiala. Programové prohlášení kabinetu Bohuslava Sobotky podle něj připomíná situaci, kdy chce řidič auta najednou jet vpřed, zařadit zpátečku a ještě šlapat na brzdu, ale stále se diví, že se vůz nerozjel. Namísto nesourodých plánů by se podle hlavy občanských demokratů měla vláda zaměřit na jednoznačné řešení, třeba vzrůstající nezaměstnanosti. Zvýšením dávek, minimální mzdy nebo zavedením registračních pokladen prý zaměstnavatelům nabírání nových pracovníků neusnadní.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k programu vlády: „Hlavní výhrada je, že tam je obrovský rozpor mezi výdajovými ambicemi a rozpočtovými možnostmi. Vláda může splnit své programové prohlášení, vláda se může chovat rozpočtově odpovědně. Ale není možné obojí současně.“

  • Finální text programového prohlášení předložil v pondělí předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) lídrovi hnutí ANO Babišovi a předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. Důraz se v něm klade na hospodářskou stabilitu, efektivitu a transparentnost veřejného zdravotnictví či poskytovatelů zdravotních služeb. Počítá s pravidelnou valorizací platby za státní pojištěnce, rušením poplatků u lékaře a za recept, nezaváděním poplatku v nemocnici. Zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky a posílit dozor státu nad toky zdravotního pojištění. Oproti koaliční dohodě chybí navyšování platů zdravotníků, záchrana lázeňství či bonusové programy za prevenci.

Vláda se ohlíží i na odbory a zaměstnavatele

Jak dnes Sobotka avizoval, vláda upraví prohlášení podle připomínek odborů a zaměstnavatelů. „Dostali jsme několik připomínek, některé nepochybně ještě zvládneme zapracovat,“ řekl premiér. Je podle něj nutné je posuzovat ruku v ruce s koaliční dohodou. Zaměstnavatelé i odboráři měli už dřív pochybnosti o tom, kde na splnění plánů kabinet vezme peníze. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka zůstává i po jednání tripartity „zamlženo“, jaké by mohly být příjmy rozpočtu. Na straně výdajů se dá uspořit 40 až 50 miliard, míní Hanák.

Zaměstnavatelům v návrhu podle něj nejvíc chybělo téma informačních technologií. Doplnit by se do dokumentu prý mělo pokrytí Česka vysokorychlostním internetem. Podnikatelé by uvítali podrobnější popis podpory vývozu a zaměstnávání, důraz kladou na rekvalifikace. Zajímá je i čerpání peněz z EU a české zastoupení v Bruselu na klíčových místech.

Odboráři zas v textu postrádají třeba podporu nezaměstnaných, nechal se slyšet místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. V programu by si přáli i ustanovení, že se vláda s předáky a zaměstnavateli na nových zákonech předem dohodne. Pícl řekl, že pro odbory je priorita nastartování ekonomického růstu a boj s nezaměstnaností. Po vládě chtějí „akční plán“ s termíny plnění opatření a s informací o financování.