Dívce se pomstil za rozchod vraždou rodičů, dostal 30 let

Ostrava – Čtyřiadvacetiletý muž půjde za vraždu rodičů své bývalé přítelkyně na 30 let do vězení. Výjimečný trest mu ostravský krajský soud uložil za dvojnásobnou vraždu, manžele postupně ubodal v jejich domě ve Městě Albrechtice na Krnovsku. Údajně se mstil za rozchod s dcerou obětí. Navíc po něm rodina vymáhala ukradené peníze. Rozsudek zatím není pravomocný. Obhájce obžalovaného Richard Koliba uvedl, že klient určitě podá odvolání.

„Soud muži uložil výjimečný trest, neboť k tomu byly splněny podmínky, a to závažnost zločinu a ztížená možnost nápravy obžalovaného,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Větrák se k vraždě přiznal, tvrdil však, že ji neplánoval: „To, co se stalo, je mi velmi líto.“

Větráka v šestnácti letech vyhodii rodiče z domu a pomohli mu právě manželé z Města Albrechtic, kteří měli prosperující rodinnou firmu na výrobu dřevoobráběcích strojů. Mladíkovi důvěřovali a málem si vzal i jednu z jejich dcer. Zlom nastal, když jim tajně vybral z účtu téměř milion korun. Za ukradené peníze si koupil auto a platil za kamarády v barech. Dívka i její rodiče se s ním rozešli ve zlém. Bylo to asi dva roky před vraždou.

Podle státního zástupce se Větrák chtěl rodině pomstít a zároveň se zbavit věřitelů. Odpoledne 10. března se přes sklep vloupal do domu. Nejprve se vrátila žena. Podle zajištěných stop na ni vrah zaútočil nožem. Čepel zasáhla i srdce a žena za několik minut zemřela. Pak Větrák počkal na příchod otce. Podle obžaloby na něj zaútočil v přízemí domu a způsobil mu rovněž zranění srdce, kterému na místě podlehl. Ženu odtáhl pod schodiště, mrtvého muže dal do postele a přikryl. V domě pak utřel stopy od krve, ukradl cennosti a peníze. Sebral i klíče od auta, kterým odjel do Prahy.

Za část ukradených peněz si koupil v Praze oblečení a mobilní telefon. Vyhledal dokonce bývalou partnerku a dceru obětí. „Dožadoval se vysvětlení, proč jej vykázala ze svého bytu. Přespal u ní,“ uvedl žalobce Vít Legerský. Následující den se Větrák přes Ostravu vrátil zpět do Města Albrechtice, kde ho zadržela policie.

Výjimečným trestem je podle zákona trest od dvaceti do třiceti let odnětí svobody a také doživotí, které je určeno pro nejhorší zločiny vražd či obecného ohrožení, teroristický útok, genocidu. Třicetiletý trest není až tak neobvyklý. Loni ho soud vyměřil Petru Golovi, který v domě v Pržně na Frýdecko-Místecku před dětmi ubil k smrti svou manželku a čtyřnásobnou matku a pak ji zastlal do peřin. Třicet roků si má podle loňského verdiktu odpykat ve vězení i Zbyněk Prokop, který v pražské Krči zavraždil studentský pár. Pražský vrchní soud v minulém roce potvrdil třicetiletý trest také Albánci Fadilu Dávidovi, který nechal kvůli majetku uhořet stařenku z Liberecka.