Hejtmani-poslanci si obě funkce ponechají co nejdéle

Praha – Čtyři hejtmani za ČSSD, kteří jsou zároveň poslanci, chtějí plně využít šestiměsíční lhůtu. Rozhodnutí, kterou funkci si ponechají, poté oznámí až 26. dubna. Uvedli to dnes na společném brífinku. Zákon sice souběh funkcí nezakazuje, podle vnitrostranického usnesení se ale musí rozhodnout do půl roku od voleb. Hejtmani zároveň uvedli, že do konce března předloží zákon o klouzavém mandátu.

Po podzimních volbách se do sněmovny dostalo celkem pět hejtmanů. V lednu na tuto funkci rezignoval Milan Chovanec, který se stal v Sobotkově vládě ministrem vnitra. Dalším se ale do rozhodnutí nechce, i když na ně naléhal předseda strany. Konkrétně jde o jihomoravského hejtmana Michala Haška, jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, karlovarského hejtmana Josefa Novotného a hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka. 

Usnesení ústředního výboru se týká i náměstků hejtmanů, kteří se stali poslanci - což je případ třeba ministra školství Marcela Chládka. Ten už dříve uvedl, že na funkci náměstka ve Středočeském kraji rezignuje do měsíce od jmenování vlády. Naopak o senátorech, kteří mají funkce v krajích a velkých městech, se v usnesení nepíše. "Intenzita zasedání Senátu a jeho
výborů není srovnatelná s rytmem práce Poslanecké sněmovny," zdůvodnil premiér
Sobotka. Souběh funkcí tedy nemusí řešit senátoři a zároveň hejtmani Středočeského
a Královéhradeckého kraje Josef Řihák a Lubomír Franc. 

Čtveřice hejtmanů-poslanců chce do konce března předložit zákon, který by zavedl klouzavý mandát. Znamenalo by to, že pokud by byl například poslanec zvolen nebo jmenován do jiné vysoké ústavní funkce, například ministra, nastoupil by za něj do Sněmovny na dobu výkonu této funkce náhradník. „Vnímáme současnou diskusi o souběhu funkcí a platů jako výzvu a předložíme k celospolečenské i koaliční diskusi do konce března návrh zákona o takzvaném klouzavém mandátu a o komplexním řešení souběhu veřejných funkcí a platů,“ uvedl hejtman Vysočiny Běhounek. „Náš návrh zákona se bude týkat jak Parlamentu, krajů, tak komunálu, to znamená měst a obcí,“ dodal Michal Hašek.