Revize lustrací se nekoná, poslanci se přeli o éru komunismu

Praha - Sněmovna zamítla hned v úvodním kole návrh KSČM na zrušení lustračních zákonů. Rozprava se nesla vesměs v duchu antagonistického výkladu komunistické éry v Československu. Lidovci dopředu avizovali, že pokud zrušení lustrací projde sněmovnou, opustí řady koalice. Návrh nakonec našel podporu pouhých 39 zákonodárců proti 121 hlasům odpůrců.

Z debaty o lustračních zákonech znovu vyplynul spor mezi poslanci. Komunistka Marta Semelová v úvodu citovala z deklarace lidských práv a poznamenala, že „demokracie a lidská práva jsou tu jen pro někoho“. Naopak František Laudát (TOP 09 a Starostové) reagoval na předchozí otázku šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který se řečnicky tázal, k čemu vlastně dnes ještě lustrační zákon je. „Je to pojmenování zla,“ konstatoval Laudát. Sociální demokrat Antonín Seďa připomněl, že ČSSD požaduje po svých kandidátech negativní lustrační osvědčení, a to nad rámec volebního zákona.

Ministr kultury a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman (KDU-ČSL) zdůraznil, že lustrační zákon tu nestojí pouze proti spolupracovníkům komunistické tajné bezpečnosti, ale především proti oficiálním funkcionářům tehdejšího režimu a nositelům diktaturní moci od úrovně okresního tajemníka KSČ nebo KSS. „Vím velmi dobře o slabinách, které v lustračním zákoně jsou. Je jistě rozumné se nad nimi zamyslet, ale musí to být podnět demokratických sil, a nikoli strany, která se odkazuje na svou totalitní minulost a nedokázala se s ní vyrovnat,“ dodal.

Daniel Herman ve sněmovně
Zdroj: ČT24

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek osočil lidovce z rozšíření praxe svého postoje. Vytýká jim, že sice deklarují svůj odpor ke zrušení lustračního zákona, ale jsou ochotni dohodnout se kvůli podílu na vládě s prezidentem, že lustrační zákon pro někoho platit nebude. Narážel na jmenování lídra ANO 2011 Andreje Babiše ministrem financí.

Semelová: KSČM zastupuje ve sněmovně i důchodce a lidi bez peněz

Marta Semelová v návaznosti na diskusi uvedla, že KSČM zastupuje ve sněmovně důchodce, mladé rodiny, nezaměstnané a lidi, kteří nemají dostatek peněz na živobytí, zdravotnické služby či nedosahují na průměrnou mzdu. „Pokud tady mluvíte o diktatuře z období před listopadem 1989, chtěla bych upřesnit, že teď je tady diktát lží a peněz,“ řekla důrazně. „Mou mámu důchodkyni nezastupujete, tu si z toho seznamu škrtněte,“ poprosil Semelovou poslanec Michal Kučera z TOP 09.

  • Lustrační zákony, které byly přijaty na začátku 90. let, určují podmínky, které musejí splňovat například zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, justici, policii, armádě nebo tajných službách. Lustracemi chtěli zákonodárci ochránit nově utvářené instituce hlavně před vlivem někdejší Státní bezpečnosti a dalších komunistických organizací.
Lustrace trvají, lidovci zůstávají v koalici (zdroj: ČT24)

Finanční ústava zřejmě nevznikne

Již v prvním čtení spadly pod stůl i návrhy opoziční TOP 09 na zavedení finanční ústavy a tzv. dluhové brzdy, které měly omezit riziko nárůstu státního zadlužení. Návrh ústavního zákona především ukládal vládě a Parlamentu vykonávat svoji činnost tak, aby veřejný dluh nepřekročil 60 procent hrubého domácího produktu. Zadlužení by zjišťovala Národní rozpočtová rada.

TOP 09 se tato opatření nepodařila prosadit ani během jejího vládního angažmá. Více o finanční ústavě čtěte zde a zde.