Člověk v tísni vyzval Zemana, aby zrušil pozvání hlavy Uzbekistánu

Praha - Organizace Člověk v tísni vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil pozvání prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova do Prahy. Podle ní se jedná o představitele represivního režimu, který neváhá zneužívat své občany k otrocké práci. Zeman v otevřeném dopise uvedl, že Karimova pozval jeho předchůdce Václav Klaus. Zástupcům humanitární organizace popřál „více informovanosti a méně pokrytectví“.

Člověk v tísni se na Zemana obrátil ve jménu třiceti světových i českých nevládních organizací zabývajících se lidskými právy. „Oslovili nás kolegové z Human Rights Watch a uzbečtí disidenti, zda bychom jim pomohli protestovat proti cestě Karimova do Prahy. Stav lidských práv v Uzbekistánu nás zajímá, protože sledujeme celý postsovětský prostor a v mnoha zemích v regionu pracujeme,“ uvedl vedoucí východoevropských programů společnosti Člověk v tísni Rostislav Valvoda.

„Naléhavě Vás žádáme, abyste zvážil možnost zrušit toto pozvání. Pokud se nicméně rozhodnete schůzku uskutečnit, rádi bychom na Vás apelovali, abyste během ní požádal prezidenta Karimova o vysvětlení výše zmíněného vážného porušování lidských práv,“ napsal Člověk v tísni v otevřeném dopise, který v pondělí předal prezidentské kanceláři.

Zeman: Karimov se v nedávné době setkal s předními politiky Evropské unie

„Za prvé, mýlíte se hned v první větě svého otevřeného dopisu. Uzbeckého prezidenta Islama Karimova pozval můj předchůdce a je věcí diplomatické zdvořilosti, že nový prezident přejímá závazky svého předchůdce. Nevšiml jsem si, že byste protestovali proti návštěvě Václava Klause v Uzbekistánu,“ napsal Zeman na začátku své odpovědi. Karimov se podle něj v nedávné době setkal s předními politiky Evropské unie a USA ho řadí mezi partnery v boji proti mezinárodnímu terorismu. „Nevšiml jsem si, že byste proti tomuto americkému stanovisku protestovali,“ uvedl na adresu humanitární organizace.

Člověk v tísni ale tvrdí, že se uzbecký prezident za posledních pět let vydal do Bruselu jen dvakrát. „V roce 2011 se s ním mnozí vysocí představitelé EU odmítli setkat, mezi nimi i předseda Evropské rady Herman Van Rompuy nebo vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová,“ uvedla organizace.

Islam Karimov a José Barroso
Zdroj: ČT24

Volba Zemanových partnerů k politické diskusi se v poslední době setkává s kritikou humanitárních organizací. Apelují na něj, aby například v Praze nepřijímal ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, proti němuž se v jeho zemi organizují masové demonstrace.

Kvůli Janukovyčovi obdrží Zeman ve středu další petici. Jeho kanceláři ji předají zástupci občanských iniciativ Chceme demokratickou Ukrajinu, Bez komunistů.cz a Nikagda nězabuděm. Zároveň bude Kanceláři prezidenta předána další petice vyjadřující podporu svobodné Ukrajině nazvaná „Stop diktatuře na Ukrajině“. Lidé z iniciativy Euromaidan Brno v ní shromáždili přes tisíc podpisů.