Sněmovna kývla na Okamurův plán omezit lichvu

Praha – Poslanecká sněmovna dnes rozhodovala o dvou návrzích z dílny Úsvitu přímé demokracie. Podle očekávání odmítla novelu, která chtěla vysoké nájmy na ubytovnách omezit snížením příspěvku na bydlení. Poslanci naopak podpořili návrh na omezení lichvy, a to prostřednictvím zastropování sazeb u spotřebitelských úvěrů.

LICHVA: Úsvit Tomia Okamury chce v novele zákona o spotřebitelském úvěru stanovit nejvyšší roční procentní sazbu nákladů (tzv. RPSN). U úvěrů do 15 000 korun by se směla pohybovat pouze mezi 25 a 100 procenty, u úvěrů nad patnáct tisíc by nesměla přesáhnout procent osmdesát. Svůj návrh Úsvit obhajoval tím, že se lichva stala byznysem s lidskou chudobou. „Jinak se lichvě bránit nelze,“ uvedl za autory David Kádner.

Pravicoví poslanci varovali před tím, že úprava může některé klienty donutit vyhledat šedý trh s úvěry, návrh Úsvitu ale podpořili koaliční poslanci, a poslali ho tak do druhého čtení. Nicméně již dnes avizovali, že normu hodlají pozměnit. Lidovcům i ANO totiž vadí, že se do RPSN nezapočítávají smluvní pokuty.

České právo v současnosti lichvu vymezuje dvěma parametry: musí dojít k nepřiměřenému plnění ze strany klienta a musí být zneužito jeho tísně, ať už mentální nebo finanční. Šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník v této souvislosti podotýká, že procentuální vymezení lichvy vyloženě nezbytné není.

„Už rozhodnutí soudu definují, co už lichva je, a co ještě není. Judikáty hovoří o tom, že i úvěry s roční procentní sazbou nad 50 procent v některých případech považují za lichvu a v některých případech nikoli, protože nebyla naplněna druhá podstata, sice jeho tíseň,“ podotýká. Upozorňuje také na to, že případné zastropování úvěrů může poskytování těch menších ovlivnit a omezit, ačkoli u nízkých úvěrů je sazba zákonitě vyšší, protože jsou s nimi spojeny i vyšší náklady pro poskytovatele.

Zámečník z Fincentra: Lichvu už vymezují soudní rozhodnutí (zdroj: ČT24)

UBYTOVNY: Negativně se dolní komora postavila k novele, která chtěla vysoké nájemné na ubytovnách snížit mimo jiné omezením příspěvku na bydlení. Jeho výše měla podle předkladatelů odpovídat cenám místně obvyklým. Norma počítala také s tím, že příjemci dávek by museli bytovou jednotku užívat v souladu s hygienickými a stavebními předpisy, jinak by na doplatek na bydlení neměli nárok.

Předlohu Úsvitu ale zkritizovali poslanci ze všech ostatních stran. Nejčastěji novele vytýkali nedomyšlenost a nekomplexní řešení. Vláda chce řešení nabídnout ve vlastní novele, která by měla být do dvou měsíců zaslána do připomínkového řízení.