Hermanovi budou s kulturou radit Vladimír Franz a Jaromír Talíř

Praha - Šéfem poradců ministra kultury Daniela Hermana bude Jaromír Talíř, který na ministerstvu již dříve působil a zastával i post samotného ministra. Kolegium poradců se ještě utváří, Herman zatím představil skladatele Vladimíra Franze, který by se měl jako poradce věnovat hlavně oblasti živého umění. Ministr nové vedení úřadu představil na tiskové konferenci:

Šéfem poradců ministra kultury bude Jaromír Talíř, který sám pracoval jako ministr kultury v letech 1996 až 1998. Působil také jako poslanec Parlamentu ČR nebo předseda jihočeských lidovců. Ze zdravotních důvodů se tiskové konference nemohl účastnit.

Jedním z poradců bude Vladimír Franz, český hudební skladatel a malíř. V prvním kole loňské přímé prezidentské volby získal 6,8 procenta hlasů a z devíti kandidátů se umístil na pátém místě. Dnes uvedl, že oblast živé kultury je mu blízká proto, že sám je její součástí: „Jsem hudební skladatel, dokážu ale také své poznatky zobecnit, proto jsem vysokoškolský profesor. Důležité pro mě je, že se v této oblasti pohybuji, spolupracoval jsem se všemi divadly v České republice, mnoha orchestry včetně České filharmonie.“

Funkci poradce si představuje jako rozšíření spektra při získávání dalších náhledů na daný problém, aby případná ministerská rozhodnutí byla co nejobjektivnější. „Věřím, že mohu být cenným přínosem,“ uvedl. Franze na ministerstvo kultury doporučilo hnutí ANO.

Stejný koaliční partner doporučil také náměstkyni Annu Matouškovou, která má ve své gesci kulturní dědictví. „Koaliční partneři nabídli velmi kvalitní kandidáty, kteří mohou obohatit chod tohoto resortu,“ prohlásil ministr Herman k výběru náměstků. Matoušková na ministerstvu kultury působí již od roku 2007.

První náměstkyní je Kateřina Kalistová (ČSSD). Bude mít na starosti odbory církví, mezinárodních vztahů, médií a audiovize, odbor legislativní a právní, odbor autorského práva a samostatné oddělení EU. Jednou z jejích priorit bude předložení zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře. O jeho potřebě a související změně statutu příspěvkových organizací ministerstva se mluví již léta.

Hudebníka Miroslava Rovenského nominovala KDU-ČSL. Ten bude spravovat odbor umění, literatury a knihoven, odbor vědy a vývoje a odbor projektového řízení. Dnes uvedl, že by se chtěl nejdříve přípravit na nové programovací období čerpání prostředků z EU: „Chceme se pokusit o navýšení prostředků na grantové řízení, grantové komise by měly samy rozhodovat o zařazení projektů mezi prioritní akce.“

Čtvrtým náměstkem je René Schreier, v jehož gesci bude odbor ekonomický, odbor investic a odbor veřejných zakázek, informatiky a vnitřní správy. Nový ředitel odboru interního auditu a kontroly Miroslav Leixner plánuje mimo jiné audit efektivnosti vynakládaní veřejných prostředků na ministerstvu, ve střednědobém výhledu potom personální audit.