Karimov v únoru nepřijede, Uzbekistán návštěvu prezidenta odložil

Praha - Prezident Uzbekistánu Islam Karimov na konci února do Prahy nepřijede. Uzbekistán požádal Hrad o odložení návštěvy. Kontroverzní státník měl do Prahy přijet 20. února. Proti jeho návštěvě v Česku ale protestovala řada nevládních organizací. Uzbeckého prezidenta považují za diktátora. Ze setkání s ním se omluvili i premiér Bohuslav Sobotka, ministři a vedení hlavního města.

„Ve čtvrtek 13. února uzbecká strana současně v Taškentu i Praze požádala o odložení termínu návštěvy prezidenta Islama Karimova v Praze,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Důvodem odložení návštěvy jsou podle něj obtíže při naplňování programu Karimovovy cesty do Prahy. Ze šesti ministrů, kteří se měli s uzbeckým představitelem setkat, se pět omluvilo. „Nebylo možné uskutečnit ani plánovaný oběd s předsedou vlády,“ dodal Ovčáček.

Sobotka se podle svých slov ze setkání omluvil kvůli plánované cestě do Bruselu a dalšímu programu, který má naplánovaný s ministrem zdravotnictví. Premiéra měl zastoupit vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). O organizaci oběda podle Sobotky prezident požádal Úřad vlády.

Představitelé obou zemí měli podle Ovčáčka při Karimovově návštěvě podepsat několik bilaterálních dohod, například o ekonomické spolupráci. Smlouvy nyní budou podepsány na protokolárně nižší úrovni, aby české firmy na jejich základě mohly uzavřít kontrakty v hodnotě zhruba 15 až 16 miliard korun.

Humanitární organizace považují Karimova za představitele represivního režimu, který utlačuje vlastní občany. Člověk v tísni proto začátkem týdne vyzval prezidenta Zemana, aby pozvání uzbecké hlavy státu do Prahy zrušil. Zeman ale v otevřeném dopise uvedl, že Karimova pozval jeho předchůdce Václav Klaus. Zástupcům humanitární organizace popřál „více informovanosti a méně pokrytectví“. Odložení návštěvy Člověk v tísni přivítal. „Ukazuje se, že ani čtvrtstoletí od revoluce není ohled na lidská práva pro českou společnost jen klišé, ale stále živý odkaz,“ uvedl vedoucí Východoevropského programu Člověka v tísni Rostislav Valvoda.

Humanitární organizace v Praze nechtějí ani ukrajinského prezidenta

Volba Zemanových partnerů k politické diskusi se v poslední době setkává s kritikou humanitárních organizací. Apelují na něj, aby například v Praze nepřijímal ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, proti němuž se v jeho zemi organizují masové demonstrace.

Kvůli Janukovyčovi obdrží Zeman ve středu další petici. Jeho kanceláři ji předají zástupci občanských iniciativ Chceme demokratickou Ukrajinu, Bez komunistů.cz a Nikagda nězabuděm. Zároveň bude Kanceláři prezidenta předána další petice vyjadřující podporu svobodné Ukrajině nazvaná „Stop diktatuře na Ukrajině“. Lidé z iniciativy Euromaidan Brno v ní shromáždili přes tisíc podpisů.