Bilance protikorupční policie – více obviněných, zabaveno 5,4 miliardy

Praha - Protikorupční policie (ÚOKFK) obvinila v minulém roce 393 lidí, což je o 59 více než v předchozím roce. Oproti roku 2012 ale výrazně poklesly návrhy na obžalobu. Útvar je loni podal u 256 obviněných, zatímco rok předtím navrhnul obžalobu v 361 případech. Podle prvního muže ÚOKFK Milana Komárka ovlivnila propad o 105 návrhů mimo jiné novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause. Kvůli ní muselo být zastaveno celkem 24 trestních stíhání.

„Loni jsme zaznamenali jeden případ, ve kterém jsme zastavili trestní stíhání 24 osob. Ačkoliv to byl jeden případ, tak počet osob se promítl na žalovatelnosti obviněných. Ale je potřeba to vnímat v kontextu. Pokud odečteme tuto jednu kauzu, která skutečně byla zastavena z objektivních důvodů, tak podíl žalovatelnosti je srovnatelný s předchozími obdobími,“ upřesnil Komárek. V kauze šlo o údajné krácení daní při obchodu s textilem.

Při vyšetřováních kauz zabavili policisté majetek za téměř 5,4 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že policisté ze všech jednotek loni zajistili půl deváté miliardy, nese právě protikorupční jednotka stěžejní podíl.

V minulých letech představovalo velký problém útvaru zatížení policistů, kteří mnohdy pracovali na několika případech najednou. „V průměru se nám podařilo snížit zatíženost kauzami z více než dvou věcí na jednoho policistu na něco přes 1,5,“ dodal. Vytváří to prý prostor pro vlastní aktivitu útvaru, v němž pracuje kolem 350 policistů.

Śéf ÚOKFK Milan Komárek
Zdroj: ČT24

Letos se chtějí jeho detektivové zaměřit mimo jiné na daňovou kriminalitu, u které zaznamenali nárůst škod. Dalším tématem je podle Komárka korupce spojená s veřejnými zakázkami.

Kriminalisté z útvaru se v poslední době setkávají s větším počtem případů, v nichž figuruje více pachatelů, což svědčí o trestné činnosti rozsáhlejších skupin. „Opatření, které jsme přijali, vedla k zaměření se na složitější případy. Průměrný počet stíhaných osob na jeden spis jsou dvě, ale není výjimkou, že je obviněných 10, 12 nebo i 16,“ upřesnil. Nejvíce prověřovaných případů se prý týká krácení daně, následuje úplatkářství.

Ředitel ÚOKFK Milan Komárek: Ubylo návrhů na obžalobu (zdroj: ČT24)

Některé kauzy, u kterých v roce 2013 předal ÚOKFK žalobcům návrh na podání obžaloby:

  • ProMoPro
  • Nákup vozů Tatra pro českou armádu
  • Zakázky kolem bývalého hejtmana Davida Rath
  • Případ náměstka MPSV Vladimíra Šišky a exředitele IT odboru Milana Hojera