O ředitelské křeslo ÚSTR usiluje pět kandidátů

Praha – Do druhého kola výběrového řízení o post ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) prošlo pět kandidátů. Do konkurzu se podle očekávání přihlásil bývalý šéf vědecké rady ÚSTR Adrian Portmann von Arburg, bývalá členka vědecké rady Muriel Blaiveová, bývalý přechodný ředitel této instituce a nynější první náměstek Zdeněk Hazdra, někdejší vedoucí oddělení vydávání osvědčení protikomunistickým bojovníkům na ministerstvu obrany Viktor Meca a bývalý kontrolor Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Karel Světnička.

Rada zatím nezveřejnila pořadí úspěšnosti kandidátů po prvním kole výběrového řízení. V tomto kole radní hodnotili anonymně projekty jednotlivých autorů. Druhé kolo by se mělo konat 6. března. „Pokud jsem dobře informován, výběrová komise se během odpoledne sejde s celou pěticí uchazečů, zřejmě za přítomnosti členů rady ústavu a proběhnou ústní pohovory,“ upřesnil mluvčí ÚSTR Zdeněk Ryjáček. Poté se podle něj sečtou známky z obou kol a vzejde z nich vítěz. Rada pak rozhodne o budoucím řediteli ústavu.

Podle mluvčího ÚSTR Zdeňka Ryjáčka podal Karel Světnička na ústav trestní oznámení, protože prý instituce změnila během výběrového řízení podmínky. „Rada si předem vymínila, že může řízení kdykoli zrušit. Podmínky neměnila, pouze zpřesnila,“ prohlásil mluvčí ÚSTR s tím, že změna neměla vliv na práci uchazečů.

Mluvčí ÚSTR Zdeněk Ryjáček o tendru na ředitele (zdroj: ČT24)

O všech uchazečích se v uplynulých týdnech už spekulovalo. Rada ústavu dnes dopoledne otevřela zapečetěné obálky, které byly v trezoru, s přihláškami kandidátů a jejich koncepcemi. Ve výběrové komisi zasedla například historička umění Milena Bartlová, proděkan fakulty podnikohospodářské Jiří Hnilica a ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR Oldřich Tůma a další historici, lidé z archivnictví i manažerské sféry.  Desetičlenná komise připraví doporučení pro radu ÚSTR, která poté rozhodne.