V Rittigově kauze zadržela policie pátého člověka - právníka Stubleyho

Praha - Policie v kauze údajného praní špinavých peněz v pražském Dopravním podniku zadržela a obvinila pátého muže - právníka Marka Stubleyho z kanceláře MSB Legal spojované s lobbistou Ivo Rittigem. Ve stejné kanceláři totiž působí také právnička Karolína Babáková, která Rittiga zastupuje. Stubley byl ještě dopoledne pracovně ve Švýcarsku, pro Českou televizi ale řekl, že ho oslovili vyšetřovatelé z ÚOOZ, že s nimi spolupracuje a do České republiky se vrátí hned, jak bude moci.

„Kontaktoval mě včera kapitán nebo plukovník z ÚOOZ a říkal mi, že je potřeba moje součinnost a má přítomnost pro provádění nějakých úkonů. Nebyl schopen přesně specifikovat jakých. Samozřejmě se ničemu nevyhýbám,“ řekl pro ČT dopoledne Stubley, který ve Švýcarsku řešil dlouhodobě plánované služební věci, které si prý žádaly jeho přítomnost a jejich vyřízení je velmi urgentní v zájmu klienta.

„Nevím moc, o co jde, protože policie je velmi skoupá. Posílá spíš jen takové výhrůžky státního zástupce, že pokud nenasednu na nejbližší let, že na mě bude vydán zatykač a bude se mnou vedeno řízení jako proti uprchlému,“ prohlásil dopoledne právník kanceláře MSB Legal s tím, že mu to připadá nemístné, když s vyšetřovateli komunikuje.

Ivo Rittig
Zdroj: ČT24/ČTK

Vedle Rittiga policie obvinila dalšího z právníků MSB Legal Davida Michala, jednatele tiskárny Neograph Jana Janků a lobbistova obchodního partnera Petera Kmetě. Kvůli předraženým jízdenkám obvinila už loni protikorupční policie pět lidí - byl mezi nimi i bývalý generální ředitel pražského Dopravního podniku Martin Dvořák.

Právní kancelář MSB Legal vznikla z dřívější Šachta and partners, považuje se za jednu z kanceláří napojených na Ivo Rittiga, jejichž prostřednictvím lobbista díky poradenským smlouvám mohl legalizovat své příjmy.