Je čas vytáhnout masky, masopust vrcholí

Praha – Tento víkend vrcholí doba masopustu. Třídenní svátek můžou lidé slavit v období po Třech králích až do Velikonoc, přesněji do Popeleční středy, která letos připadá na 5. března. Už tradičně se masopust v Česku nese v duchu oslav, průvodů masek a hojnosti. Je tomu tak hlavně proto, že předchází čtyřicetidennímu půstu.

Masopust začíná 6. ledna svátkem Tří králů a vrcholí před Popeleční středou, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Maškarní zábava, neboli karneval, probíhala zpravidla na masopustní úterý před Popeleční středou. Dnes se ale často slaví během předcházejícího víkendu. Název karneval je synonymem masopustu - italské „carnevale“ značí doslova „maso pryč“ nebo také „maso půst“. Obcemi prochází fašankové průvody masek a oslavy se nesou ve znamení rozvernosti, nevázanosti a jsou provoněné koblihami, slaninou a pálenkou.

Tradiční masopustní veselí začalo například dnes v 9 hodin v Úštěku na Litoměřicku. Po celý den tam bude k vidění masopustní taškařice, průvod masek, velké zabíjačkové hody a spousta dalších atrakcí. Pro návštěvníky se staročeskou maskou bude navíc vždy koláček a přípitek šnapsu zdarma. Masopust se slaví také v Podkrkonoší, konkrétně na Dlaskově statku v Dolánkách.

Masopustní tradice si mohou užít také lidé v Praze a okolí. Na Karlínském náměstí mohou lidé spojit masopustní veselí s návštěvou farmářského trhu, nebo si zabruslit na umělé ledové ploše. Jen pár kilometrů za hranicemi Prahy pak probíhá Roztocký masopust. Průvod plný originálních masek putuje z roztockého zámku, kde slavnost každoročně začíná, přes město Roztoky, úvoz, louky a pole až do sousedních Únětic, kde slavnost vrcholí večerní zábavou. „Půjčujeme na Roztockém zámečku masky, takže kdo přijde bez masky, může si koupit škrabošku nebo koupit celou velkou masku,“ láká emeritní královna Roztockého masopustu Jitka Tichá.

Tradiční masopustní masky: Ženich, nevěsta i medvěd

S masopustem jsou nedílně spojené masky. Mezi tradiční masky patří například ženich a nevěsta. „Smysl masek je v přivolávání života, radosti, plodnosti, takže ženich s nevěstou jsou symbolem budoucna,“ vysvětlila etnoložka Jiřina Langhammerová. Chybět by tradičně neměli ani masky zvířat, často vyrobené z přírodního materiálu. Jedna z nejtradičnějších zvířecích masek je medvěd, nejsilnější zvíře střední Evropy.

Masopustní průvody na Hlinecku se dostaly i na seznam dědictví UNESCO

„Zvyk Hlineckých masopustů se skutečně po generace předává a my máme popisy z konce 19. století, které jsou téměř totožné s tím stavem, který můžeme zaznamenat dnes. Nejedná se o žádný karneval, ale o tradiční obchůzky, kde masky mají podobu, která se téměř po generace nemění i jejich funkce je stále shodná,“ vysvětlila ředitelka Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Kořeny slavností, které měly zajistit dobrou úrodu, plodnost a také vítaly blížící se jaro, pak sahají ještě do předkřesťanských dob. Tradice je dodnes živá zejména v několika obcích mikroregionu Hlinecko (Studnice, Vortová, Hamry a místní část Hlinska Blatno), na jejím zachování má zásluhu i skanzen na Veselém Kopci.

Každá z masek v průvodu má svou roli a také místo, jako první jde kobyla a naopak poslední ras. Mezi nimi procházejí nejprve takzvané červené maškary - strakatý se ženou (i ji jako tradičně všechny masky představuje muž) a turci - a ke konci průvodu jdou maškary černé, tedy kominíci, slamění a židé. Právě ti mají za úkol pomazat obličeje přihlížejících (dříve obyvatel vsi, kterou průvod dům od domu procházel) zvláštním mazadlem. Na konci slavnosti, při které nechybí řízná hudba ani pálenka, je pak poražena a opět oživena kobyla.

Půst neznamená nejíst, ale vzdát se toho nezdravého

Masopustní veselí předchází čtyřiceti dnům půstu, tedy období, kdy bychom se měli vzdát všeho nezdravého, masa, nebo třeba mléčných výrobků a vajec. „V Bibli samotné najdeme několik definovaných typů půstu. Jsou posty pouze a jen na vodě, jsou půsty, kdy se jí zelenina a ovoce a jsou půsty, kde se zbavujeme jen masa,“ vysvětlil odborník na výživu Martin Jelínek, který varoval, že každý má individuální metabolismus a delší půst je ideální konzultovat s odborníkem.