Lukrativní pozemky místo církví získali jiní restituenti

Praha - Sporné převody pozemků mohou znamenat komplikace pro církevní restituce. Některé katastrální úřady půdu blokovanou pro církve totiž v minulosti převedly na nové vlastníky. Problémy má i Státní pozemkový úřad. Některé pozemky tak mohou připadnout jednomu ze zemědělských restituentů, přestože původně patřily duchovním. Jde přitom i o lukrativní plochy v Praze.

Trojice pozemků v pražských částech Slivenec a Hlubočepy, mimo jiné 11 hektarů orné půdy u sídliště Barrandov, dal podle soudního smíru pozemkový fond na podzim 2010 zemědělci Antonínu Hákovi jako náhradu za restituce. „Jinak by došlo k dalším průtahům ze strany státu, protože bychom vedli nedůvodnou žalobu, a taky by hrozila investiční žaloba pana Háky,“ vysvětluje šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček.

Po uzavření smíru se ale ukázalo, že šlo o církevní pozemky, které si nyní nárokuje rytířský řád křížovníků. Uzavřený soudní smír s restituentem Hákou znepokojil i tehdejšího Šťovíčkova nadřízeného Radima Ziku. Vytýkal mu, že při tom obešel dozorčí radu Pozemkového fondu. Pozemkový úřad ihned podepsal s restituentem dohodu o vrácení církevních pozemků. Ten ale teď obrátil a žalobou se u soudu domáhá platnosti původně uzavřeného smíru.

Další problém církevních restitucí: Některé pozemky už získali jiní restituenti (zdroj: ČT24)

Nejde o jediný případ, který komplikuje církevní restituce. Pozemkový fond ještě za minulého vedení převedl také řadu jiných pozemků blokovaných pro církev. Jde například o půdu v okolí kláštera premonstrátů v Teplé. „Další kauzy se týkají celé republiky, kdy se objevuje řada menších pozemků zemědělců, které jsou napadány žalobami,“ potvrdil Šťovíček.

Nový ministr zemědělství proto chce fungování pozemkového úřadu a jeho vedení v čele se současným šéfem Petrem Šťovíčkem prověřit. Petr Šťovíček je ve funkci šéfa pozemkového úřadu druhým rokem. V roce 2012 vystřídal Radima Ziku, který odstoupil a zdůvodnil to zdravotními důvody.