Starka s žádostí o půlmiliardové odškodné neuspěl

Praha – Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádost podnikatele Jaroslava Starky o stamilionové odškodné. Informoval o tom Český rozhlas. Starka po státu požadoval půl miliardy za neprokázané obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře. Podle mluvčího ministerstva Miroslava Konvaliny je už ale celá věc promlčená.

Prezidenta příbramského fotbalového klubu Starku zadržela za asistence zásahového oddílu policie v roce 2006. Kriminalisté Starku obvinili z podílu na únosu Lamberta Krejčíře, otce uprchlého Radovana Krejčíře. Tělo Krejčíře staršího se ale nikdy nenašlo a detektivové Starkovo stíhání před dvěma lety zastavili. Starka následně žádal odškodnění, ministerstvo spravedlnosti ho nyní již podruhé zamítlo.

Co všechno Starka požadoval?

  • Náklady na obhajobu v trestním řízení ve výši dva miliony euro.
  • Škoda na zdraví obecně ve výši dva miliony euro a další dva miliony euro za ztrátu   přirozené mobility a čtyři miliony euro za ztrátu zraku.
  • Nemajetková újma za nezákonné trestní stíhání, žadatelem vymezená jako za absolutní dehonestaci jména a dobré pověsti, ve výši čtyři miliony euro, stigmatizaci celé rodiny ve výši čtyři miliony euro a tzv. „ekonomickou smrt“ ve výši dva miliony euro.
  • Nemajetková újma za neoprávněný výkon vazby 85 milionů korun.

Podle mluvčího ministerstva úřad na konci ledna Starkovi sdělil, že nároku nelze vyhovět. „My setrváváme na závěru o promlčení toho daného nároku. Ohledně požadavku na náhradu škody na zdraví nelze věc projednat, protože žadatel dosud neudělil souhlas s nahlížením do zdravotní dokumentace, a jeho tvrzení tak nemůžeme ověřit,“ cituje rozhlas mluvčího Konvalinu. Starkův advokát Julius Kramarič Radiožurnálu řekl, že jeho klient už žádnou další žádost nepodá.

Vzdát se ale podle informací Českého rozhlasu nechce Starkův známý Vlastimil Spěvák, který byl rovněž mezi obviněnými. Spěvák sice od ministerstva odškodnění dostal, ale žádal mnohem více, a tak se s ministerstvem soudí, dodal Radiožurnál.

Podnikatel Lambert Krejčíř, otec uprchlého Radovana Krejčíře, zmizel na podzim roku 2002. Policie byla přesvědčena o tom, že ho unesla skupina lidí, do níž prý patřili i Starka spolu s viceprezidentem příbramského fotbalového klubu Vlastimilem Spěvákem, oba proto zadržela. Vyšetřování však jejich vinu neprokázalo, žalobci trestní stíhání zastavili.

Vydáno pod