Rittig, Nagyová, Rampula: Příznak jménem Bradáčová

Praha - Obviněný podnikatel Ivo Rittig se měl před dvěma lety pokusit zabránit jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní, píše dnešní vydání deníku MfD. Rittig měl o věci jednat s tehdejší šéfkou kabinetu expremiéra Nečase Janou Nagyovou (dnes Nečasovou) a tehdejším náměstkem ministra spravedlnosti Danielem Volákem. Po těchto rozhovorech byl podle deníku ještě před jmenováním Bradáčové odvolán ministr Jiří Pospíšil.

Rittig zřejmě dopředu tušil, jaké nebezpečí mu jmenování Bradáčové může způsobit, a podle policejních odposlechů se proto v létě 2012 pokoušel zabránit jejímu jmenování. Podle informací z policejních kruhů byl Rittig v kontaktu s předchůdcem Bradáčové Vlastimilem Rampulou a jeho náměstkem Liborem Grygárkem, kteří byli zase v kontaktu s tehdejší šéfkou Nečasova kabinetu Janou Nagyovou.

Vlastimil Rampula vedl Vrchní státní zastupitelství v Praze zhruba pět let. Od jeho příchodu v roce 2007 si tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil sliboval razantnější boj s korupcí a hospodářskou kriminalitou. O pět let později ten samý ministr o jeho odchod skoro rok zápasil. K jeho pádu s cejchem zametače kauz podle kritiků i návrhů na odvolání přispěly hlavně sporné kroky ve vyšetřování kauz Gripen, Mostecká uhelná nebo IPB.

Poté, co museli Rampula s Grygárkem své funkce opustit, rozhodl se tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (tehdy za ODS) jmenovat do funkce právě Lenku Bradáčovou. Koncem června 2012 ale Petr Nečas Pospíšila zničehonic odvolal a ten tak neměl čas jmenování Bradáčové podepsat. Nečas odvolání ministra odůvodňoval „manažerským nezvládnutím resortu“, z policejní dokumentace ale vyplývá, že se v té době opět rozjela čilá komunikace mezi Nagyovou a Rittigem, kteří podle policie konzultovali, jak překazit jmenování Lenky Bradáčové. Rittig ale policejní verzi odmítá.

Lenka Bradáčová
Zdroj: ČT24

Bradáčová se nakonec vrchní státní zástupkyní opravdu stala, na jejím jmenování trval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a posvětil ho i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který nahradil Pospíšila. Pod vedením Bradáčové zastupitelství obvinilo řadu osobností propojených s nejvyššími patry politiky od spolupracovníka expremiéra Topolánka Marka Dalíka až po Nečase, Nagyovou a nově i Rittiga.

Ivo Rittiga zatkli a obvinili policisté v souvislosti s výrobou jízdenek pro pražský Dopravní podnik ve čtvrtek ráno. Nadační fond proti korupci (NFPK) loni tvrdil, že z každé prodané jízdenky putuje část peněz přes firmy v daňových rájích právě k Rittigovi.

Premiér a kmotr (zdroj: ČT24)

K Rittigovi měly jít peníze přes Panenské ostrovy

Podle dokumentů NFPK měl lobbista z jízdenek prostřednictvím firmy na Panenských ostrovech získat desítky milionů korun. Jízdenky pro DPP tiskla společnost Neograph. Podle zjištění protikorupčního fondu ale získala zakázku jen pod podmínkou, že polovinu z ceny každého lístku odvede na Panenské ostrovy firmě Cokeville Assets. Smlouva mezi Cokeville Assets a Ivo Rittigem potom podle NFPK naznačovala, že by měsíčně měly čtyři miliony korun končit právě u pražského lobbisty s trvalým bydlištěm v Monaku.

Policie je přesvědčena, že obvinění fungovali jako organizovaná skupina, která ovládala papírnu Neograph již od roku 2007, tedy v době podepsání nevýhodné smlouvy s dopravním podnikem. Vedle Rittiga, Janků, Kmetě a právníka advokátní kanceláře MSB Legal Davida Michala jde o právníka téže advokátní kanceláře Marka Stubleyho. Muži chtěli údajně ovládnout valnou hromadu firmy a prodloužit smlouvu s dopravním podnikem.