Kde je polský pedofilní vrah? Policie odmítá, že v Česku

Praha - Polský čtyřnásobný pedofilní vrah Mariusz Trynkiewicz je po 25 letech na svobodě. Kam zamířily jeho kroky? Polský bulvární deník Fakt přišel s tvrzením, že by mohl být v Česku nebo na Slovensku – s novou identitou. Česká policie to ale odmítá. Zpravodaj České televize Josef Pazderka také připomíná, že polský bulvár kauzou doslova žije a pouští se proto do nekonečných spekulací.

Podle Faktu, který informace získal od specialisty na ochranu svědků, dostal Trynkiewicz novou identitu, falešný pas i byt. Reportéři Faktu prý poté, co Trynkiewicz opustil brány věznice, narazili na neoznačený vůz v doprovodu policejních aut ve směru na hranice se Slovenskem.

Polsko má se Slovenskem i Českem dohodu o spolupráci v rámci programu chráněného svědka, jímž se Trynkiewicz po propuštění stal. Hrozí mu totiž lynč a vláda proto tají detaily jeho pobytu. Podle vyjádření českého policejního prezidia ale Trynkiewicz nesplňuje podmínky, aby v Česku mohl žít jako utajovaný svědek. Mluvčí prezidia Jaroslav Bocán ve Studiu ČT24 jednoznačně odmítl, že by se nacházel na území ČR. K přijetí chráněného svědka by musela být vzájemná dohoda obou států.  

  • Policejní náměstek Václav Kučera: „Nedokážu si představit, že by tato osoba splňovala zákonné podmínky ochrany na území České republiky. Je to nejen v rozporu se zájmy naší republiky, ale i s dalšími ustanoveními dohody,“ uvedl. Pokud by policie zjistila, že se Trynkiewicz vyskytuje na území ČR, přijala by odpovídající opatření a informovala veřejnost.
  • Zpravodaj ČT Josef Pazderka: „Soud sice Trynkiewicze propustil, na začátku března ale bude rozhodovat o jeho umístění v internačním zařízení - a v rozhodnutí mimo jiné stojí, že do té doby nesmí Trynkiewicz opustit území Polska. Policie celou kauzu zásadně nekomentuje; podle ní je Trynkiewicz až do verdiktu pod 24hodinovou ochranou.“

Čtyřnásobný vrah se dostal na svobodu před týdnem a v Polsku zavládla hysterie. Tamní vláda čelí kritice za pozdní přijetí zákona, který by Trynkiewicze a další podobně nebezpečné lidi umožnil izolovat od společnosti. Polský ministr vnitra se snaží mírnit obavy. „Rozsah společenských emocí je neprosto neúměrný reálnému ohrožení, které by ten člověk mohl představovat,“ tvrdí ministr vnitra Bartlomiej Sienkiewicz. Polští představitelé ujišťují veřejnost, že ho budou pravidelně kontrolovat.

Dvaapadesátiletý Trynkiewicz ústy svého zmocněnce tvrdí, že se ho společnost bát nemusí. Po čtvrtstoletí ve vězení je z něj prý jiný člověk – ochotný a schopný svou deviaci zvládnout. „Stala se strašná věc a nikdo už těm dětem život nedá. Je to nevratné a tragické. Teprve teď si ale klademe otázku, co vlastně dál dělat s mým klientem,“ uvedl zmocněnec Marcin Lewandowski.

Jak dnes Trynkiewicz vypadá, málokdo ví. K dispozici jsou jen nahrávky staré 25 let, kde Trynkiewicz ukazuje policii, jak malé školáky vlákal do bytu a pak je sadisticky zavraždil. 

Trynkiewicz dostal v roce 1989 čtyřnásobný trest smrti. Po pádu komunismu mu soud změnil trest na 25 let, protože Polsko rušilo trest smrti a doživotí tehdy v polském právu neexistovalo.

Český Trynkiewicz skončil na popravišti

Svého Trynkiewicze má i Česko – podobný případ otřásl před 51 lety Pardubicemi. Šestiletý a devítiletý chlapec zemřeli rukou sadistického pedofila – byli znásilněni a rozřezáni na kusy. Na svědomí je měl 33letý Josef Kulík, voják československé armády. Té se proto povedlo hrůzostrašný čin jejího příslušníka ututlat a dodnes se o něm skoro neví. Kulík skončil na popravišti.

Česko je na případy, jako je Trynkiewicz, připraveno lépe – disponuje detenčními centry. Dnes je v nich 34 pacientů. Soud může také nařídit ústavní ochrannou léčbu, řešením je i kastrace, s tou ale musí člověk souhlasit. Existují také lidé, kteří dobrovolně vyhledají pomoc. Sexuoložka Hana Fifková má například pacienta, který si ve svých fantaziích pohrává s mučením a zabíjením dětí. „On je srozuměný s tím, že trpí takhle závažnou sexuální poruchou. A je motivovaný k tomu, aby ji zvládal,“ popsala Fifková.

  • Sexuoložka Hana Fifková: „Za to, co si kdo představuje ve svých fantaziích, nikdo nemůže, za to nenese odpovědnost. Nese odpovědnost samozřejmě za to, jestli pak tu fantazii zrealizuje.“