Sobotka věří, že Válková bude postupovat v zájmu vězeňské služby

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se sešel s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) i s šéfem Vězeňské služby Petrem Dohnalem, jehož chce Válková odvolat. Sobotka uvedl, že věří, že ministerstvo bude postupovat v souladu se zákony a v zájmu fungování Vězeňské služby. Za nešťastné označil Sobotka také jmenování exšéfa Nečasova úřadu Lubomíra Poula vedoucím kanceláře ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Poula loni zadržela policie v souvislosti s kauzou Nagyová, obviněn ale z ničeho nebyl.

Sobotka dnes diskutoval jak s Válkovou, tak s Dohnalem. "Vyslechl jsem si názor jak paní ministryně, tak pana Dohnala na celou záležitost. Pevně věřím, že ministerstvo spravedlnosti bude postupovat v souladu s příslušnými zákony a v zájmu řádného fungování a stabilizace
Vězeňské služby," uvedl premiér. Náměstek ministryně Pavel Štern Sobotkovi již během dne předal dokumenty o fungování Vězeňské služby, aby si předseda vlády mohl udělat názor na spor mezi ministryní a Dohnalem. 

Válková chce Dohnala odvolat kvůli bránění v kontrole, kterou ministryně nařídila. Dokumenty, které si ministerstvo v rámci kontroly vyžádalo, podle ní Vězeňská služba předávala pozdě nebo neúplné. „Dokonce jeden nebyl po týdnu od požadavku předán vůbec,“ doplnila.

Teď čeká na výsledky hloubkové kontroly Vězeňské služby. Kontroloři ale neposlali vedení služby kvůli zpožděním žádnou písemnou výtku, řekla. „Pokud vím, bylo to všechno jen v ústním dožádání. Prokazatelné je to ale i tehdy, když svědkové potvrdí, že byla urgována určitá dokumentace,“ řekla Válková. 

Petr Dohnal
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Zahájené řízení podle Válkové nemusí nutně znamenat Dohnalův konec. „Výsledek může, a nemusí vést k odvolání. Já jsem zvolila tento razantní prostředek právě proto, že doufám, že nyní už nám bude veškerá dokumentace poskytnuta urychleně,“ Dohnal to ale považuje za záminku - signály možného odvolání zaznamenal prý ještě před jmenováním Válkové. Kvůli tvrzení, že bránil kontrole, hodlá podat trestní oznámení pro pomluvu.

Ministryně dnes navštívila Vězeňskou službu. Rádiu Impuls řekla, že se od anonyma dozvěděla o setkání Dohnala s řediteli věznic. „Jeden z pracovníků Vězeňské služby mi to anonymně zavolal,“ uvedla. Podle ní Dohnal před šéfy věznic označoval její postup za nespravedlivý a zpochybňoval její autoritu. Na setkání proto jela a oznámila účastníkům schůzky, že si takto nepředstavuje plnění pracovních povinností.

Sobotka chce vysvětlení kvůli možnému odvolání Dohnala (zdroj: ČT24)

Sobotkovi se nelíbí Poul jako šéf Jurečkovy kanceláře

V Otázkách Václava Moravce Sobotka řekl, že ho informace o jmenování Poula do čela kanceláře ministra zemědělství překvapila. Podle něj sice záleží na ministrovi, koho si vybere, Jurečkovo rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Lubomír Poul totiž šéfoval úřadu vlády za Petra Nečase a Jany Nagyové. „Odpovědnost je to jeho. Zdůrazňuji ale, že nepokládám za šťastné, aby tady fungovala takováto personální kontinuita,“ prohlásil Sobotka. 

Jurečka svou volbu vysvětluje tím, že po odchodu Poulovy předchůdkyně se náhle ocitl bez šéfa úřadu a musel rychle najít profesionálního úředníka. „Rozhodl jsem se pro pana Poula, protože to je odborník, člověk, který dělá ve státní správě už více než patnáct let,“ řekl Jurečka. 

Poul v kauze Nagyová stíhán není, v říjnu při výslechu coby svědek odmítl vypovídat. Případ se ho prý dotkl.

Devětačtyřicetiletý Lubomír Poul Nečasův úřad řídil v letech 2010 až 2013. Předtím působil od roku 1996 na ministerstvu průmyslu a obchodu v různých funkcích, v té poslední od roku 2007 jako vedoucí úřadu ministerstva a ředitel sekce správní. Vystudoval fakultu elektrotechnickou Vysokého učení technického v Brně, je členem dozorčí rady ČEZ. V médiích se jeho jméno objevilo v roce 2010 v souvislosti s kauzou údajné korupce na ministerstvu životního prostředí, kdy ho měl o pochybných zakázkách informovat exšéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Policie prověřovala, zda se neoznámením korupčního jednání nedopustil trestného činu, případ ale odložila.

Bez větších problémů svůj tým kompletuje druhý muž Sobotkovy vlády. Andrej Babiš (ANO) dosadil na ministerstvo financí dalšího náměstka. Loteriím a hospodaření s majetkem státu bude šéfovat Ondřej Závodský. Ten dosud působil jako právník příspěvkové organizace ministerstva vnitra. Poté, co opakovaně upozorňoval na různé podezřelé smlouvy, byl v září 2010 přechodně sesazen na pozici řadového referenta. V březnu 2011 byl za svůj postoj ke korupci a rozkrádání veřejného majetku oceněn Nadačním fondem proti korupci.

Ředitelem úřadu ministerstva se stal Jiří Nováček, který naposledy pracoval jako náměstek ministerstva pro místní rozvoj. Babiš také odvolal z funkce náměstka Radoslava Bulíře, který však v resortu zůstává a vrací se na pozici ředitele odboru pro rozvoj informačních technologií.

Dalším náměstkem na ministerstvu financí by se mohl stát právník Martin Pros, vybral ho Bohuslav Sobotka. ČSSD už dříve Babišovi navrhovala jako náměstka středočeského radního Jiřího Peřinu (ČSSD). Babiš ho ale odmítl a daně dal na starosti Simoně Hornochové.

Vydáno pod