Advokát: Cílem kauzy Vidnava bylo obvinit ministra Pospíšila

Praha - Žalobce zrušil trestní stíhání bývalého šéfa Vězeňské služby ČR Luďka Kuly a někdejšího náměstka ministra spravedlnosti Františka Steinera. Protikorupční policie muže vinila z nevýhodného nákupu budovy ve Vidnavě. Státní zástupce míní, že závěr policie o škodě údajně způsobené státu „nemůže obstát“. Kula i Steiner budou po státu žádat odškodnění. Informaci přinesl deník Právo. Advokát Luďka Kuly Petr Toman České televizi řekl, že podle jeho názoru bylo cílem celé kauzy obvinit tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

„Osobně si myslím, že cílem dvouletého martyria bylo obvinit tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. K tomu tedy nedošlo, ale důsledkem bylo, že v tom zůstali pánové Steiner a Kula a jejich život byl na dva roky významně poznamenán a byli poškozeni,“ řekl ve Studiu ČT24 Toman. Kdo se snažil Pospíšila obvinit, musí ale podle svých slov teprve vyhodnotit.

Sám exministr Pospíšil už dříve vyslovil podezření, že by kauza mohla souviset s tehdejší „válkou žalobců“. V únoru 2012 se do funkce nakrátko vrátil nyní už bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, kterého Pospíšil předtím odvolal. Pospíšil se také přikláněl k tomu, že se Kula a Steiner nedopustili trestného činu. Objekt ve Vidnavě prý tehdy vybrala pracovní skupina ministerstva spravedlnosti jako nejvhodnější.

Podle Tomana dal nyní žalobce obhajobě za pravdu ve všech bodech stížnosti: „Pan Kula nezpůsobil škodu, informoval ministra a nákup Vidnavy byl výhodný, případně nebyl špatný pro stát. Jediné, co mě zaráží, že k tomuto závěru státní zástupce dospěl až po dvou letech po obvinění.“

Budova bývalého kněžského semináře ve Vidnavě
Zdroj: ISIFA/VLP/Jan Kastner

Podle Tomana navíc kauzu od počátku rozhodovaly nepříslušné orgány, vyšetřovatel i státní zástupce. Kula bude proto požadovat náhradu škody, která mu v kauze vznikla. K výši částky se ale Toman zatím vyjádřit nechtěl.  

Policie Kulu se Steinerem obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele, a to kvůli nákupu budov pro detenční ústav ve Vidnavě. Oba přitom podle detektivů věděli, že objekt je pro tento účel nevhodný. Budova prý je umístěna v odlehlé lokalitě, je stará, stavebně nevhodná a v místě byl nedostatek odborného personálu. Kula přesto v roce 2008 podepsal smlouvu a Vězeňská služba koupila někdejší klášter za 29 milionů korun. Steiner mu to podle kriminalistů umožnil. Hrozilo jim až desetileté vězení. 

Toman: Cílem dvouletého martyria bylo obvinit Pospíšila (zdroj: ČT24)