Nepřihlásí-li se o ukradené věci majitel, policie je vrátí zloději

Jičín - Na policejních služebnách čekají desítky odcizených věcí, které policisté zabavili zlodějům, na své majitele. Během jediného vloupání si zloději mohou odnést předměty i za několik set tisíc korun. Kromě televizorů, počítačů nebo třeba zahradních sekaček jsou to také umělecká díla jako obrazy či sochy. Původního majitele se ale často nedaří najít. V takovém případě policisté vrátí předmět tomu, u koho jej našli, nebo propadne státu.

Ukradené předměty čekají na své majitele (zdroj: ČT24)

V loňském roce se počet vykradených domů, chat a chalup vyšplhal na 60 tisíc. Jen v Jičíně skončilo na dvou služebnách více než 150 předmětů, které policisté zabavili přímo zlodějům nebo při domovních prohlídkách. Zhruba u třetiny z nich se dosud nepodařilo najít majitele. Ukradené předměty tak mohou skončit zpět u zlodějů. „Pokud do půl roku od vyhlášení nezjistíme, komu konkrétní věc patří, a neprokážeme, že pochází z trestné činnosti, musíme ji vrátit osobě, u které byla zajištěna,“ vysvětluje mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Proto policisté vyzývají ty, kterým byly některé z těchto předmětů ukradeny, aby se o ně přihlásili. Jejich seznam i s fotografiemi najdou na webových stránkách policie. K prokázání vlastnictví stačí i maličkost. „Stalo se nám, že poškozený ohlásil krádež hliníkových kol z vozu. Na vnitřní části je měl označeny svými iniciálami, díky tomu jsme je ztotožnili,“ říká kriminalista Ladislav Kilián.