Kalousek: Kmotři byli koťátka, Babiš bude tygr Šer Chán

Praha - Vládu Bohuslava Sobotky nepodpoří žádná opoziční strana. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš bude stále ve střetu zájmů. Varoval proto před vstřícnými kroky státu k Agrofertu. Poslanci hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury při hlasování o důvěře vládě opustí sál sněmovny. Okamura to zdůvodnil tím, že koalice nereagovala na jeho výzvy k vyjádření, zda podpoří funkční zákon o obecném referendu. Předseda komunistů Vojtěch Filip avizoval, že poslanci jeho strany se při hlasování zdrží. Mají prý výhrady k programovému prohlášení a koalice se také podle něj nemá opírat o hlasy opozice.

Kalousek v projevu k poslancům prohlásil, že vítá nástup vlády s jasným mandátem a většinou. Vadí mu ale, že kabinet fakticky omezil působnost lustračního zákona. „Zákony musí být dodržovány bez výjimky,“ řekl v narážce na lustrační problémy Andreje Babiše (ANO). Upozornil také na to, že evropská směrnice jasně uvádí, které položky mohou být zařazeny ve snížené sazbě DPH: „Vláda chce zákon ignorovat podle hesla 'až nám bude ta sankce hrozit, tak to změníme.'“

Miroslav Kalousek k působení Babiše na ministerstvu financí: "Říkám tomu model sám sobě kmotrem. Na kmotry potom budeme moct vzpomínat jako na nevinná koťátka, protože tohle bude tygr, sám Šer Chán. A obávám se, že pan premiér Sobotka nebude Mauglí."

Vláda podle exministra financí nebude schopná ani splnit závazek investovat do růstu a zároveň vyhovět maastrichtským kritériím pro přijetí eura. „Co je na tom nejdůležitější, že vláda to ví. Přesto žádá sněmovnu o důvěru,“ podotkl a opět si rýpl i do Babiše, který podle něj bude téměř permanentně ve střetu zájmů. V této souvislosti varoval před vstřícnými kroky státu k Agrofertu: „Jakákoli skupina by dala cokoli za informace z bankovní rady. Ministr financí má ze své funkce na bankovní radu volný přístup. A nikdo nikdy nezjistí, do jaké míry její důvěrné informace použije pro svůj soukromý prospěch.“

Úsvit před hlasováním odejde ze sálu

Podle Okamury se z řad koaličních politiků ozval pouze ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011), který byl ochoten se bavit o parametrech referenda. „Neměl ale bohužel mandát od celé koalice,“ prohlásil šéf Úsvitu, přesto ocenil Babišovu vstřícnost.

„V takovém případě ale nemůžeme dát vládě důvěru, našim voličům jsme slíbili, že podpoříme jen takovou koalici, která podpoří skutečně funkční zákon o referendu. Chceme dát vládě možnost pracovat a být konstruktivní, proto poslanci hnutí Úsvit odejdou při hlasování o důvěře vládě ze sálu,“ konstatoval Okamura po jednání poslaneckého klubu.

Poslanci Úsvitu odejdou při hlasování o důvěře ze sálu (zdroj: ČT24)

Komunisté se zdrží

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa by se vláda měla zamyslet nad tím, jak může své sliby v programovém prohlášení splnit. „Nemohu se spokojit s tím, co bylo řečeno o daních. Je evidentní, že daňová soustava posledních let jasným způsobem prohlubovala politickou i společenskou krizi v ČR. Vládní prohlášení je chybné tím, že vláda bude muset hledat zdroje úplně jinde,“ řekl ve sněmovně. Kritizoval také to, že vláda v mnoha ohledech nedostatečně své kroky vysvětlila. Konkrétně poukázal například na zahraniční politiku: „O ní se v prohlášení nedočteme téměř nic.“ Filipovi vadí také neadresnost prohlášení v otázce zdravotnictví.

Poslanecký klub KSČM proto aktivní podporu při hlasování vládě nevyjádří. „Poslanecký klub KSČM v otázce důvěry vládu nepodpoří, a to formou zdržení se při hlasování,“ avizoval šéf komunistů. Koaliční strany mají podle jeho slov mít dostatečnou podporu i bez opozičních poslanců. Filip si neodpustil poznámku k personálnímu obsazení kabinetu. Podle něj nezaručují někteří ministři, že budou pozitivní body v programovém prohlášení týkající se sociální oblasti beze zbytku naplněny.

Komunisté se při hlasování o důvěře vládě zdrží (zdroj: ČT24)

Chceme být konstruktivní, ale nemůžeme, říká ODS

„Občanští demokraté nepodpoří v hlasování o důvěře nově vznikající vládu. Podle nás je nedůvěryhodný způsob, jakým vznikla, když ukázala, že neplatí stejná pravidla pro všechny občany, a pro nás je nedůvěryhodný i program vlády, protože programové prohlášení je velmi vágní, nekonkrétní a na řadě míst i rozporuplné,“ prohlásil předseda ODS.

Premiér Bohuslav Sobotka: „Vláda bude formulovat svou politiku na základě programového prohlášení vlády, jednak na základě programové části koaliční smlouvy. Oba texty se doplňují… Jsme připraveni k dialogu s opozičními stranami a jsme připraveni hledat podporu napříč pro všechny návrhy zákonů, které vláda v tomto období bude předkládat.“

Fiala tvrdí, že občanští demokraté by rádi byli konstruktivní opozicí, ale koalice jim to svými kroky příliš neusnadňuje. Nepovažuje vůbec za srozumitelné, kde chce vláda brát peníze na deklarované výdaje, když chce současně udržet schodek rozpočtu na 3 procentech HDP, notabene když se chce zbavit příjmů, jako třeba poplatků u lékaře. Program je podle šéfa ODS „snem, ze kterého se vláda jednou probudí, a to probuzení bude mimořádně těžké“.    

ODS novou vládu nepodpoří (zdroj: ČT24)