ÚOOZ zveřejnil snímek muže, který může něco vědět o zmizení Moťovského

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zveřejnil snímek muže, který by prý mohl dát informace ke zmizení podnikatele Jana Moťovského v roce 2008. Jakékoliv informace mohou občané sdělit detektivům na telefonním čísle 725 190 257 nebo kontaktovat přímo ÚOOZ.

„V kontextu dalších operativních informací se detektivové domnívají, že tento muž by mohl k věci poskytnout policii cenné informace. Veškeré kroky, které byly ve snaze o identifikaci tohoto muže dosud podniknuty, nevedly ke ztotožnění konkrétní osoby, a proto se ÚOOZ obrací s prosbou o pomoc na veřejnost,“ uvedla policie na svém webu

Moťovský zmizel v srpnu 2008 ve francouzském Nice, kam odletěl na obchodní schůzku. Přílet do Francie ještě rodině potvrdil SMS zprávou. Do hotelu však nedorazil a zpátky do Česka se také nevrátil. Naposledy byl údajně viděn 3. srpna u jednoho z luxusních hotelů v Nice. Pátrání po něm francouzská policie vyhlásila o pět dní později. Jeho telefon byl v té době již vypnutý. Pražský městský soud ho v květnu 2012 prohlásil za mrtvého a zároveň stanovil datum úmrtí na 4. srpna 2008.

Do povědomí české veřejnosti se Moťovský dostal v roce 2006, když v Jevanech nedaleko Prahy otevřel muzeum Karla Gotta, takzvaný Gottland. Podnikatel také těsně před svým zmizením odkoupil soutěž krásy Miss ČR od jejího dlouholetého šéfa a zakladatele Miloslava Zapletala. Jeho žena Kateřina ale kvůli umoření vysokých dluhů soutěž později prodala.

Jan Moťovský
Zdroj: ČT24

Za velmi podobných okolností zmizel loni začátkem března na jihu Francie i dvaasedmdesátiletý podnikatel Petr Vlach. Jeho tělo bylo později nalezeno ve francouzské části Alp poblíž hranic s Itálií. Policie v případu stíhá pětici mužů a viní je z vraždy, vydírání a zbavení osobní svobody. Všichni obvinění jsou ve vazbě. Deník Právo tehdy uvedl, že vykonavatelem činu měl být muž ze Zlína. Pětice mužů si podle policie vytipovávala movité podnikatele; jako volavka jim sloužil právě prodej luxusních vil. 

Vlach přiletěl do Nice na schůzku s blíže nejmenovanými krajany ohledně prodeje luxusních vil v ČR. Jeden z krajanů na něj čekal na letišti, cestou odtamtud byl podle místní policie podnikatel nejspíš unesen. Podnikatelova bankovní karta byla použita v Itálii a někdo se pokusil i o převody na jeho účtech v Německu, Švýcarsku a Rakousku. Více o případu si můžete přečíst zde.