Další zátah protikorupční policie: Na mušce má 16 firem a 3 osoby

Praha - Protikorupční policie obvinila 16 firem a tři osoby ze zneužívání příspěvků na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Podle dostupných informací tak měla vzniknout škoda za 600 milionů Kč. Třem osobám, které byly obviněny z dotačního podvodu, hrozí trest od pěti do deseti let vězení. Podle policie obchodní společnosti formálně zaměstnávaly co největší počet invalidů, aby od státu prostřednictvím úřadů práce získaly dotaci na každého postiženého pracovníka.

Škodu měly firmy způsobit od ledna 2008 až do června 2012. Požadovaly od státu příspěvěk v hodnotě 8 000 korun, přičemž invalidovi pak zaměstnavatelé vyplatili mzdu maximálně 2 000 korun. Rozdíl po odečtení povinných odvodů na sociální a zdravotní pojištění pak obviněné fyzické a právnické osoby údajně používaly pro svoji potřebu.

„Z dosud provedeného šetření kriminalistů vyplývá, že většina invalidních pracovníků nevykonávala vůbec žádnou práci nebo objem jimi vykonané práce byl zcela minimální,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj kriminalisté rozkrytím systému zjistili, že většina obchodních společností byla založena pouze formálně a jejich zisk byl tvořen pouze vyplacenými dotacemi na zaměstnávání zdravotně postižených lidí.

Firmy zaměstnávaly celkem 4 800 invalidů

Podle serveru Aktualne.cz jsou na seznamu obviněných tři podnikatelé a firmy Verve-Invest a Besico Real, které prý sponzorovaly někdejší vládní stranu Věci veřejné. Policie se údajně také zajímá o společnost Besico Services, která v letech 2006 až 2012 v Praze odtahovala auta.

Šestnáct obchodních společností, které ovládaly tři obviněné osoby, podle policie v červnu 2010 zaměstnávalo zhruba 4 800 invalidů. Jejich počet mohl do června 2012 narůst až na 6 500. Kriminalisté v souvislosti s touto kauzou zajistili majetek v hodnotě 130 milionů korun, který většinou tvořily nemovitosti. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy je možné, že úřady práce v obviněných firmách nedostatečně prováděly kontroly. „Tohle je extrémní případ. Myslím si, že tam žádná kontrola nebyla,“ podotkl Krása. Systém příspěvků na zaměstnávání handicapovaných by podle něj potřeboval změnu.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo velmi přesně analyzovat způsoby, jakými byly získávány tyto finanční prostředky, a navrhnout takové preventivní mechanismy, aby se v budoucnu tato situace nemohla opakovat,“ řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka, podle něhož je především na policii, aby věc dotáhla do konce. Zmínil také možné politické souvislosti ve vztahu k Věcem veřejným.