Do boje v evropských volbách vyráží za TOP 09 bankéř Niedermayer

Praha - Lídrem TOP 09 v evropských volbách bude podle deníku Právo bývalý viceguvernér České národní banky a nestraník Luděk Niedermayer. Do čela kandidátky strana nominovala taky někdejšího místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila a poslance Starostů a nezávislých Stanislava Polčáka. Kandidátku bude muset ještě ve čtvrtek schválit celostátní výbor TOP 09.

Podle informací Práva strana TOP 09 nasadila jako jedničku do evropských voleb bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. Dvojkou se stane další nestraník, bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil.Třetím nasazeným je poslanec Stanislav Polčák, kterého nominovalo hnutí Starostové a nezávislí, jehož je místopředsedou. 

Šéf TOP 09 Schwarzenberg věří, že kandidáti voliče zaujmou a podaří se jim získat hned tři mandáty. Schwarzenebergovi ani nevadí, že na čele kandidátky je nestraník, který členy TOP 09 na kandidátce odsune na hůře volitelná místa. „Někdo mi to vyčítat bude, ale snadno si to obhájím, protože pan Niedermayer je inteligentní a kompetentní člověk, který rozumí ekonomice. Takový je v europarlamentu zapotřebí,“ myslí si ale Schwarzenberg. 

I některé další strany už představily lídry kandidátek do evropských voleb. Niedermayer tak bude soupeřit s bývalým eurokomisařem Pavlem Teličkou, jehož nominuje hnutí ANO, nebo se sociologem Janem Kellerem, který povede kandidátku ČSSD. Lidoveckým lídrem bude právník a diplomat Pavel Svoboda a za ODS bude v čele kandidátky obhajovat mandát europoslanec Jan Zahradil.