Vražda Češek v Egyptě: Policie obvinila manžela

Ostrava – Policie obvinila Petra Kramného z vraždy jeho manželky a dcery. Obě zemřely na rodinné dovolené v Egyptě, tamní vyšetřovatelé měli podezření na otravu neznámou látkou. Státní zástupce požádal o vzetí Kramného do vazby. Okresní soud v Karviné o ní bude rozhodovat ve čtvrtek ráno.

Moravskoslezští kriminalisté Kramného zadrželi v úterý. Státní zástupce podá návrh, aby byl obviněný umístěn do vazby. Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera z Karviné zemřely v Egyptě na otravu loni v hotelu v Hurghadě. Egyptská policie podezřívala kvůli jejich smrti Kramného a až do října musel zůstat v Egyptě. Kramný vinu od začátku odmítá.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel k motivu vraždy, způsobu provedení či k důkazům, které manžela a otce usvědčily, nechtěl nic říct. „Bylo to sedmiměsíční paralelní vyšetřování českých orgánů ve spolupráci s českým zastupitelstvím a to dospělo do včerejšího dne do sdělení podezření z vraždy. Dodal, že policisté v pondělí pětatřicetiletého muže z Karviné předvolali k výslechu. “Chtěli jsme objasnit některé věci. Od pondělního večera jsme s ním pracovali. V úterý byl obviněn z vraždy," dodal Kužel.

Vyšetřování podle policie bylo zdlouhavé

Připustil, že vyšetřování bylo zdlouhavé. „Od konce července se konalo paralelní vyšetřování vedle toho, co probíhalo v Egyptě. Na základě shromážděných indicií jsme v úterý dospěli ke stanovisku, že je nutné podezřelé osobě sdělit obvinění,“ řekl Kužel. Dodal, že pro tento krok byly stěžejní informace, které nashromáždili naši kriminalisté na území České republiky. Kramný také letos v lednu podstoupil vyšetření na detektoru lži. Více policisté ani žalobci sdělit zatím nechtějí. „Vzhledem k tomu, že v nejbližší době se plánují výslechy několika svědků, nepovažujeme za vhodné v tuto chvíli ventilovat nějaké skutečnosti,“ řekl ČT státní zástupce Vít Legerský.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera z Karviné zemřely v Egyptě na otravu loni v hotelu v Hurghadě. Egyptská policie podezřívala kvůli jejich smrti Kramného a až do října musel zůstat v Egyptě. Kramný vinu od začátku odmítal.

Egyptské úřady ukončily vyšetřování případu počátkem ledna. S jakým výsledkem práce tamních úřadů skončily, zatím nebylo zveřejněno. Zřejmé je, že Češky byly otráveny neznámou látkou. Kramný tvrdil, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurghadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludek rozleptaný silným jedem.