Z transfúzních stanic stahuje firma nebezpečné roztoky

Praha - Společnost Baxter začala stahovat víc než čtyři tisíce balení závadných roztoků chloridu sodného. V krajním případě mohly ohrozit život pacientů transfúzních oddělení infekcí nebo vzduchovu embolií.

Přípravek nebezpečných šarží byl distribuován především na transfúzní oddělení, kde se používá k náhradě za odebranou plazmu. U 4 214 balení se ale objevila závada, kvůli níž mohou vaky protékat. Kvůli netěsnosti se pak mohlo stát, že by se do krevního řečiště mohly dostat mikroorganismy nebo vzduch.

„Infekce krevního řečiště nebo vzduchová embolie jsou dva stavy, které by mohly vést k potenciálnímu život ohrožujícímu stavu nebo fatálním následkům,“ uvedla společnost Baxter.

Ústav pro kontrolu léčiv: K ohrožení nedošlo

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který rozhodl o stažení roztoku, zatím žádné závažné komplikace zdravotnická zařízení neoznámila. „K dnešnímu dni nebyly v České republice hlášeny žádné nežádoucí účinky vztahující se k tomuto přípravku související s uvedenou závadou jakosti,“ řekla České televizi mluvčí ústavu Lucie Šustková.

Na problém s protékajícími vaky upozornily společnost Baxter transfúzní stanice. „Společnost Baxter v poslední době obdržela zvýšený počet reklamací týkajících se protékání vaků,“ konstatovala firma.

Společnost záhy zjistila, proč se závada u více než čtyř tisíc výrobků objevila: „Poškození bylo způsobeno vychýlením montážního zařízení během výroby v období od září 2013 do ledna 2014.“ Firma následně upozornila své odběratele, aby sedm vadných šarží uložili do karantény, a pokud přípravek dále distribuují, aby o tom informovaly své partnery. Nové, nezávadné šarže chloridu sodného od společnosti Baxter budou k dispozici od 24. února.

Chlorid sodný se kromě náhrady za odebranou plazmu používá například při dehydrataci nebo při ztrátě sodíku v těle.