Klidné vody koalice můžou rozvířit troje letošní volby i rozpočet

Praha – Vláda Bohuslava Sobotky získala v úterý večer v Poslanecké sněmovně důvěru. Pro hlasovalo 110 přítomných koaličních poslanců. Zda bude vládnout klidně a beze sporů, ukáží podle komentátorů už letošní troje volby a také debata nad státním rozpočtem pro rok 2015.

„Koalici by mohlo výrazně rozpohybovat, pokud některá ze stran v letošních volbách výrazně neuspěje,“ domnívá se redaktor Deníku Referendum Vratislav Dostál. V květnu proběhnou nejprve volby do Evropského parlamentu, na podzim pak budou volby komunální a senátní.

Klíčový moment ale podle Dostála přijde v okamžiku, kdy se začne projednávat státní rozpočet na rok 2015. Ekonomičtí experti, opozice i prezident Miloš Zeman upozorňují, že v programovém prohlášení je silný rozpor mezi plánovanými výdaji a příjmy státního rozpočtu. „Pokud se vláda rozhodne zvyšovat daně, dojde ke sporu mezi pravicově se profilujícím hnutím ANO a ČSSD,“ řekl České televizi Dostál.

Stejný názor má i politický analytik Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek: „Je vidět, že se koaliční strany nedokázaly domluvit na pokrytí nákladů, které bude chtít stát vynakládat, a že existují různé představy sociálních demokratů o zvyšování daní, hnutí ANO o šetření. A do té doby, než jedna z těch stran přizná, že neměla pravdu při vyjednávání o vládě, budou kontury velmi nejasné.“

Zasedání vlády
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Komentátor Lidových novin Martin Zvěřina ale u Sobotkova kabinetu zaznamenal posun v tom, že zatímco Nečasova vláda „obrněná velereformními plány a roky nevídanou převahou“ svými oponenty pohrdala, nový kabinet podle něj tak sebejistý není, což považuje za sympatický rys: „Když to dobře dopadne, vyslyší koalice alespoň některé věcné návrhy z opozičních lavic. Nebylo by to sice efektní, zato prospěšné. Jde-li něco proti zájmu voliče, pak je to zvyk, že každá nová vláda staví na tom, že zruší vše, co ta předchozí prosadila.“

Každý krok vlády bude nicméně médii bedlivě sledován. Komentátor Hospodářských novin Daniel Anýž například uvedl, že nedopřeje nové vládě ani obvyklých sto dnů hájení: „Kabinet nastoupil zostra, a proto zasluhuje od počátku stejně ostrý dohled. Už jen personálními změnami v obsazení úřadů ministři nastupující vlády avizují, co chtějí změnit a akcentovat.“ Anýž připomíná například odvolání šéfa Vězeňské služby nebo to, že ministr zemědělství Marian Jurečka jmenoval vedoucím kanceláře ministra Lubomíra Poula, exšéfa Nečasova úřadu.