Situace na Ukrajině vyvolala v Česku vlnu pomoci

Praha – Vyhrocená situace na Ukrajině vyvolala v České republice vlnu solidarity. Připojují se neziskové organizace, jednotlivci i ukrajinské krajanské organizace. Vznikají účty pro finanční sbírku, do země putuje i zdravotnický materiál nebo darované oblečení. Další pomoc zraněným chystá i ministerstvo vnitra. On-line reportáž z dění na Ukrajině můžete sledovat zde.

Na pomoc Ukrajině vzniklo sbírkové konto (zdroj: ČT24)

Veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů vyhlásila například Charita ČR. Peníze půjdou zejména na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří se v důsledku nepokojů dostali do stavu nouze. Ze svého krizového fondu už uvolnila 100 000 korun. Pomoc zaměřuje i na regiony mimo Kyjev. „Kritériem naší pomoci nejsou politické názory, ale pouze faktický stav sociální potřebnosti konkrétních lidí,“ podotkl mluvčí Charity Jan Oulík.

Půl milionu korun na pomoc obětem násilností a perzekucí vyčlenila na konci ledna také organizace Člověk v tísni. Částka je určena zejména na lékařskou a právní pomoc a na rozvoj ukrajinské občanské společnosti a nevládních organizací.

„My jsme připraveni použít tyto finanční prostředky, abychom pomohli zraněným demonstrantům, aby mohly být provedeny některé náročné operace, aby mohly být nakoupeny léky. Také je možné některé lidi převést na rehabilitaci do České republiky v případě, že by byli na Ukrajině pronásledováni, nebo potřebovali kvalitní péči,“ řekla ČT koordinátorka východoevropských projektů Člověka v tísni Olena Ivantsivová. Organizace také zvažuje, že do Kyjeva pošle lékaře.

Sbírkové účty

  • Charita ČR: 55660022/0800, variabilní symbol 104
  • Veřejná sbírka ukrajinských iniciativ: 2000537915/2010

Veřejnou sbírku dnes společně založily i ukrajinské iniciativy v Česku. Z vybraných peněz chtějí hlavně pořídit léky a zdravotnický materiál, ale i právní pomoc obětem protestů. Program mezinárodní pomoci pro zraněné už spustilo i ministerstvo vnitra. „Motol je už připraven na příjem dětských pacientů z Ukrajiny, kteří by tam mohli být ošetřeni,“ řekl České televizi ministr vnitra Milan Chovanec.

Protivládní protesty na Ukrajině po téměř třech měsících eskalují. Nepokoje v Kyjevě si v úterý a v noci na dnešek vyžádaly zatím 26 mrtvých, včetně deseti policistů, a stovky zraněných. Obě strany konfliktu se navíc podle médií připravují k dalšímu střetu. Do Kyjeva z východu a jihu země míří armádní jednotky, nepokoje se přesouvají i do regionů.