Odvody na zdravotnictví Němeček zvyšovat nechce

Praha - Hlavním cílem nového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je stabilizovat ekonomickou situaci v resortu. Zdravotnictví je podle něj dlouhodobě podfinancované. Kde na něj ale vzít peníze? Ministr vyloučil, že by se zvyšovaly odvody na zdravotní pojištění. Počítá totiž, že v rezervách státního rozpočtu se finance najdou. Ministr zdravotnictví to řekl ve středečním Hyde Parku na ČT24.

Podle Němečka se české zdravotnictví dostalo do problémů poté, co Nečasova vláda zastavila nárůst plateb za státní pojištěnce. Už loni sanovala bývalá vláda Jiřího Rusnoka propad financí ve zdravotnictví, navýšila platby za státní pojištěnce a Všeobecné zdravotní pojišťovně poskytla bezúročnou půjčku. Celkem si tak zdravotnictví polepšilo o 1,5 miliardy korun (čtěte víc). 

Jenže rozpočet na zdravotnictví dostal loni další ránu, když Ústavní soud zrušil poplatky za pobyt v nemocnicích. Navíc nynější vládní koalice počítá s tím, že do roka se zruší také poplatek u lékaře a za předpis v lékárně, platilo by se jen na pohotovosti. Přesto nový ministr tvrdí, že na zdravotnictví bude peněz dost. 

Zrušený nemocniční poplatek

Ústavní soud loni zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici s odůvodněním, že pro některé skupiny je „rdousící“. V reakci na to schválil Rusnokův kabinet novelu s poplatkem 60,- Kč a osvobozením dětí. Poslanecká sněmovna ji však nestihla do konce roku projednat, a tak se od 1. ledna letošního roku v nemocnicích nic neplatí.

Ministr Němeček přitom vyloučil, že by se zvyšovaly povinné odvody na zdravotní pojištění. Věří, že se chybějící peníze najdou ve státním rozpočtu. „Pan Babiš tvrdí, že rezervy tady jsou a že daně zvyšovat není třeba,“ řekl Němeček. 

Ministr zdravotnictví si chce také došlápnout na zdravotní pojišťovny. Plánuje zlepšit jejich kontrolu. Chtěl by zveřejnit jejich veškeré smlouvy, aby se pacienti mohli dozvědět, za co se platí a kolik. Němeček by také rád v rámci ministerstva zřídil speciální dohledový orgán, kterému by pojišťovny předkládaly své hospodaření. 

Poslechněte si celý rozhovor s ministrem Němečkem:

Němeček v Hyde Parku: Zdravotní pojištění se zvyšovat nebude (zdroj: ČT24)