Kramný jde do vazby, čelí obvinění z vraždy manželky a dcery v Egyptě

Karviná - Okresní soud v Karviné vzal dnes ráno do vazby Petra Kramného. Policie ho v úterý obvinila z vraždy manželky a dcery, které loni zemřely na dovolené v Egyptě. Důvodem vazby je obava z možného ovlivňování svědků i nebezpečí útěku. „Usnesení obviněný napadl stížností. Já jsem se práva na stížnost vzdal,“ řekl státní zástupce Vít Legerský. Stížnost ale nemá odkladný účinek. Kramný proto okamžitě z budovy karvinského soudu putoval do vazební věznice.

Soud rozhodoval o vazbě téměř čtyři hodiny. Kramný před soudem vypovídal a zopakoval, že je nevinný. Obviněného muže zastupuje karvinský advokát Jaromír Richter. „Soud nedal na naši argumentaci. Ta spočívala v tom, co klient už v minulosti uváděl do médií. Že průběh událostí byl jiný, že je nevinný,“ řekl právník. Důkazy policie nechce s ohledem na začínající trestní řízení hodnotit. „V tuto chvíli je považuji za nedostatečné,“ dodal.

Moravskoslezští kriminalisté zadrželi Kramného v úterý. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel k motivu vraždy, způsobu provedení či k důkazům, které Kramného usvědčily, nechtěl nic říct. Vyšetřování ale bylo podle policie zdlouhavé. „Od konce července se konalo paralelní vyšetřování vedle toho, co probíhalo v Egyptě. Na základě shromážděných indicií jsme v úterý dospěli ke stanovisku, že je nutné podezřelé osobě sdělit obvinění,“ řekl Kužel. Dodal, že pro tento krok byly stěžejní informace, které nashromáždili kriminalisté na území ČR.

Výslech na detektoru lži podle policie vliv na vznesená obvinění neměl

Kramný také letos v lednu podstoupil vyšetření na detektoru lži. Více policisté ani žalobci sdělit zatím nechtějí. Výsledky výslechu na detektoru lži ale podle policie vliv na vznesená obvinění neměly. „Vzhledem k tomu, že v nejbližší době se plánují výslechy několika svědků, nepovažujeme za vhodné v tuto chvíli ventilovat nějaké skutečnosti,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Egyptské úřady ukončily vyšetřování případu počátkem ledna. S jakým výsledkem práce tamních úřadů skončily, zatím nebylo zveřejněno. Zřejmé je, že Češky byly otráveny neznámou látkou. Kramný tvrdil, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurghadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludek rozleptaný silným jedem.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera z Karviné zemřely v Egyptě na otravu loni v hotelu v Hurghadě. Egyptská policie podezřívala kvůli jejich smrti Kramného a až do října musel zůstat v Egyptě. Kramný vinu od začátku odmítá.

Soud poslal Kramného do vazby (zdroj: ČT24)
Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod