Poul, spojovaný s kauzou Nagyová, rezignoval na šéfa Jurečkova kabinetu

Praha - Někdejší vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul rezignoval na post šéfa kabinetu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Informaci přinesl server Lidovky.cz. Poula loni zadržela policie v souvislosti s kauzou kolem bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nečasové, dříve Nagyové. Z ničeho ho ale neobvinili.

Jurečka se Poula zastával, ještě při příchodu na středeční jednání vlády novinářům říkal, že v něj má důvěru a ctí presumpci neviny. „Mluvil jsem s panem Poulem. Výsledek našeho jednání je takový, že mi nabídl rezignaci a já jsem ji přijal,“ řekl později serveru Lidovky.cz. S Poulem prý probírali i věci týkající se kauzy Nagyová, ale dohodli se, že podrobnosti nezveřejní. Některé věci jsou totiž předmětem vyšetřování.

Jurečka si Poula na místo šéfa své kanceláře vybral sám, i když jej prý Poul varoval, že jeho nástup vzbudí mediální reakce. Poula považuje za profesionála, který má jako úředník výbornou pověst. Zdůrazňoval také, že v nové funkci Poul nepřijde do kontaktu s utajovanými skutečnostmi. Jurečkovi kvůli Poulovi v pondělí volal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Angažování muže spjatého s érou Nečase nepovažoval za šťastné.

Policie našla u Poula účtenky za šperky a kabelky za miliony

Poul byl za premiéra Petra Nečase (ODS) šéfem Úřadu vlády a podle Mladé fronty DNES ho policie podezřívá, že Janě Nečasové umožnil přístup ke zprávám tajných služeb, čímž by porušil zákon. Ohrožení utajované skutečnosti je trestným činem, za který hrozí několikaleté vězení.

Bývalý šef Úřadu vlády Poul končí u ministra Jurečky (zdroj: ČT24)

Poul ale bude muset vysvětlovat i další věci. Policisté u Jany Nečasové loni v létě našli šperky a další cennosti za deset milionů. Kriminalisté mají podle deníku signály o tom, že šlo o dárky za sjednání schůzky s tehdejším premiérem Petrem Nečasem. Podle deníku Právo byly účtenky od šperků a kabelek právě u tehdejšího šéfa Úřadu vlády Poula.