Oblíbená internetová příručka češtiny dostala svou knižní podobu

Praha – V nakladatelství Academia v těchto dnech vychází Akademická příručka Českého jazyka s podtitulem Mnohem víc než PRAVIDLA českého pravopisu. Třetinu nové knihy tvoří pravopis, zbylé dvě třetiny pak skloňování, větná stavba nebo i psaní písemností. Nová publikace vychází z internetové jazykové příručky, kterou denně navštěvuje 30 tisíc lidí.

Internetová jazyková příručka funguje už pět let a může se za tu dobu pochlubit 34 miliony přístupů. „Rozsah internetové příručky nabyl takových rozměrů, že se nás i učitelé ptali, zda to nebude v knižní podobě. Byla tu poptávka, protože jediná kodifikační příručka 'z posledních let' jsou Pravidla českého pravopisu z roku 1993,“ řekla České televizi vedoucí autorského kolektivu Akademické příručky Českého jazyka Markéta Pravdová.

Od roku 1993 se podle Pravdové sice pravidla českého pravopisu nijak významně nezměnila, lidé ale v příručce nenašli vše, co by chtěli vědět: „Obecné poučení o pravopisných jevech je v pravidlech na sotva sedmdesáti stránkách. Nepostihnou tak širokou paletu dotazů, které chodí do jazykové poradny Ústavu pro jazyk český.“

Odborníci se proto rozhodli vytvořit knižní publikaci, ve které by si podle Pravdové mohli lidé zalistovat i večer, když třeba nemají puštěný počítač. Do nové publikace zařadili dotazy, na které se lidé často ptají. „Mezi nejčastěji zadávaná slova patří: jež, jenž, práce, datum, den, shlédnout, ona, on. U obecných jevů se lidé ptají na psaní interpunkce, na s a z, vyjmenovaná slova, mně, mě, oslovování, zkratky nebo tituly,“ podotkla Pravdová. Upozorňuje ale, že ani internetová ani akademická příručka nemají nahradit pravopis.

Pravdová: Příručka vznikla z dotazů, na které se lidé často ptají (zdroj: ČT24)