Zemřela legenda válečného nebe Miroslav Štandera

Plzeň – Ve středu večer odešel ve věku 95 let brigádní generál a jeden z posledních válečných pilotů Miroslav Štandera. Svůj létající stroj kočíroval za války ve Francii i Velké Británii; s Miroslavem Štanderou odešel i poslední československý pilot v bitvě o Francii. Po únorovém převratu 1948 uprchl z Československa zpět na britské ostrovy, kde ve službách královského letectva (RAF) působil ještě 7 let. Do domovské Plzně se vrátil v roce 1994. Poslední rozloučení se uskuteční 26. února v 11:00 v katedrále sv. Bartoloměje.

I přes svůj věk veterán letadla a letiště aktivně vyhledával. „Každý pilot létá. A když někdo začne, tak neskončí do smrti,“ nechal se slyšet v září minulého roku na letišti v Plzni-Letkově, kde mu piloti z Plzeňska i armádní letci přichystali předčasnou oslavu pětadevadesátých narozenin. Oslavu s přelety armádních proudových letounů L-159 Alca a přehlídkou dalších letadel si tehdy viditelně užíval. „Jsme sprostá banda, občas si vynadáme, ale přesto je mezi námi něco jiného, my jsme my,“ řekl tehdy.

Jak při oslavě na letišti řekl Bohuslav Dvořák z Generálního štábu Armády ČR, Štandera byl jeden ze dvou posledních žijících českých pilotů, kteří prošli celou druhou světovou válkou včetně kampaně ve Francii, a jeden z hrdinů, na které jsou čeští vojenští piloti dodnes hrdí.

Ještě v květnu loňského roku se proletěl v malém letadle nad Jindřichovým Hradcem. Žádnou speciální přípravu před letem nepotřeboval, neodradila ho ani tehdejší nízká oblačnost, déšť a severozápadní vítr. „Říkají, že jsem blázen, ale tady potkám takových bláznů víc,“ usmíval se před letem generál. Prolétl se, nad zemí zamával křídly a přistál.

„Generál Miroslav Štandera byl nejenom jeden z posledních československých letců, kteří bojovali ve Velké Británii, ale vůbec posledním, který bojoval již v předchozí bitvě o Francii…, a to v květnu a červnu 1940. 11. června byl ve vzdušném souboji sestřelen, při havárii utrpěl těžké zranění, dokonce byl krátce zajat německými jednotkami, ale podařilo se mu uprchnout a jako jeden z posledních byl evakuován do Velké Británie,“ popsal Štanderův význam a život v raných válečných dnech letecký historik Jiří Rajlich.

  • Štandera se narodil 5. října 1918. Do československého vojenského letectva vstoupil dobrovolně v roce 1936 a stal se vojenským pilotem. Po okupaci nacisty odešel v roce 1939 do Francie. Při leteckém souboji utrpěl zranění a byl evakuován do Anglie. I zde se účastnil bojových operací jako pilot RAF, později jako instruktor a noční stíhač. Vykonával noční hlídkovou činnost v utajeném prostoru, kde se připravovaly invazní jednotky, a účastnil se i ochrany vzdušného prostoru při invazi do Normandie. Při bojové činnosti nalétal 1 320 hodin. Po válce se Štandera vrátil do Československa, komunistický režim ho ale po převratu od letectva vyhodil. Podařilo se mu utéci zpět do Anglie, kde sloužil v RAF do roku 1955. Pak se vyučil stříbrotepcem a opravoval čajové konvice. Po odchodu do důchodu se přestěhoval v roce 1983 do Bavorska, v roce 1994 se vrátil do Plzně, kde žil u dcery. Za svou činnost získal řadu ocenění, včetně dvou Československých válečných křížů a tří Československých medailí Za chrabrost, dostal také čestné občanství města Plzně.