Čeští politici žádají dialog i sankce. Zástupce ombudsmanky hájí násilí

Praha/Brusel/Kyjev - Vyhrocení situace na Ukrajině poutá pozornost také českých politiků, bez ohledu na stranickou příslušnost se vesměs shodují na nutnosti důrazně postupovat proti režimu Viktora Janukovyče. Nabádají k tomu i Evropskou unii. Zástupci v Evropském parlamentu zopakovali, že sankce pro lidi odpovědné za smrt a krveprolití jsou na místě. Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček ovšem na sociální síti relativizoval postup ozbrojených složek v Kyjevě, klade si otázku, zda by česká vláda postupovala jinak. Ombudsmanka Anna Šabatová ho následně vyzvala, aby se zdržel komentářů.

Připravenost ČR podpořit jednotný postup zemí osmadvacítky vůči režimu ukrajinského prezidenta deklaroval v Bruselu premiér Bohuslav Sobotka. „Myslím, že jak sankce, tak eventuálně nějaká úvaha o zákazu pobytu nebo vstupu některých Ukrajinců na území EU jsou zcela na místě,“ prohlásil europoslanec Jan Zahradil (ODS). Podle něj se ale Unie možná zbytečně zdráhá sdělit své skutečné plány s Ukrajinou.

Jan Zahradil (ODS), europoslanec:

„Na Ukrajině se mimo jiných věcí odehrává vlivový boj mezi Ruskem a Evropskou unií, a pokud EU chce, aby Ukrajina patřila do té rodiny států, které jsou členy, pak by to měla říct nahlas, což se zatím neděje. Myslím, že ta druhá strana to říká celkem jasně a zřetelně. Ano, je to i vlivový boj, soutěž sfér vlivu - tak to prostě je.“

Podle jeho stranické kolegyně Miroslavy Němcové (ODS) je nutné počítat i s krizovým scénářem, kdy se situace na východě Evropy jen tak nezklidní a řada ukrajinských občanů se rozhodne svou zemi opustit. „Jsem přesvědčena, že ve chvíli, kdy konflikt nabírá takových rozměrů, že jsou stříleny oběti, že režim používá takto masivního násilí proti svým občanům, nedojde situace jen tak zklidnění. Řada občanů Ukrajiny bude určitě hledat nějaké východisko. Očekávám, že se dá řada Ukrajinců do pohybu, že nás čeká velká imigrační vlna a že na tuto situaci má být ČR připravena. Nelze vyloučit, že k tomuto kritickému scénáři dojde,“ prohlásila poslankyně.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ocenil zahájení debaty o situaci na Ukrajině v Poslanecké sněmovně, aby se i čeští zákonodárci mohli shodnout na oficiálním stanovisku vůči ukrajinské krizi. „V praxi mluvila velmi dlouho bývala předsedkyně sněmovny Němcová, pak mluvil pan ministr zahraničí, oba mluvili tak dlouho, že už nebyl čas na debatu… Doufám, že při příštím zasedání sněmovna najde čas a odvahu něco říct, poněvadž ten počet mrtvých je opravdu hrůza…,“ shrnul dění ve sněmovně Schwarzenberg.

Štětina z hotelu Ukrajina: Vidím válku

Bývalý novinář a senátor Jaromír Štětina se vypravil rovnou do centra bojů, byl přímo u toho, když se hala hotelu Ukrajina v Kyjevě proměnila v polní nemocnici a bohužel i márnici. „Dnes to byl velmi zlý den. Ráno, kdy přiváželi mrtvé a raněné, jsme se doslova brodili v krvi. To byla jedna z nejhorších věcí, co jsem kdy viděl,“ popsal události tragického čtvrtka České televizi Štětina.

Štětina: Janukovyčovi bych nevěřil, hraje o čas (zdroj: ČT24)

Jaromír Štětina z Kyjeva: „Myslím, že není možné věřit panu prezidentu Janukovyčovi, že dodrží slib a volby vypíše. Myslím, že stále získává čas a nebezpečí vyhlášení výjimečného stavu dosud nepominulo.“

Zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček zas ve vyjádření na svém profilu na sociální síti nechce situaci vidět černobíle, násilí v metropoli Ukrajiny relativizoval. Názor později smazal, včera ho ale do komentářů vrátil. „Násilí může vláda zabránit jen násilím. Jak by si počínala u nás, kdyby demonstranti dobývali parlament?“ napsal. Jeho nadřízená, ombudsmanka Anna Šabatová ho ale vyzvala, aby dbal pověsti svého úřadu: „Požádala jsem i svého zástupce, aby se rovněž zdržel vyjádření, která by mohla snižovat vážnost instituce veřejného ochránce práv.“

Česká ambasáda v Kyjevě funguje

Na české velvyslanectví v Kyjevě se zatím neobrátili žádní čeští občané, kteří by kvůli nepokojům v této zemi potřebovali pomoc. Několik ambasád v Kyjevě bylo uzavřeno, české velvyslanectví ale nadále funguje. Ministerstvo zahraničí doporučilo českým občanům, aby kvůli zhoršené bezpečnostní situaci na Ukrajině cestu do této země odložili. „Česká ambasáda v Kyjevě se nachází v širším centru města, ve vzdálenosti asi 15 minut chůze od přímých střetů. Stále plně funguje, stejně jako konzulární úsek. Činnost přerušilo jen pár ambasád, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti ohniska, což my nejsme,“ uvedla mluvčí velvyslanectví Zdeňka Caisová.