Tečka za sporem o náměstky. Babiš souhlasil s Prosovým angažmá

Praha – Po mnohatýdenním vyjednávání o sociálnědemokratickém náměstkovi na ministerstvu financí souhlasil šéf státní kasy Andrej Babiš s tím, aby tuto funkci zastával advokát Martin Pros. Informuje o tom server Novinky.cz. Kterou oblast bude mít Pros na starosti, musí ministr Babiš teprve určit.

Sociální demokrat Martin Pros se profiluje jako právník bankovního sektoru, v současnosti působí v pařížském sídle Société Générale. Do roku 2010 pracoval v Komerční bance, zkušenost má i ze společnosti MVV Energie AG. S Babišem se na spolupráci domluvil včera večer; šéf státní kasy to bez bližších informací potvrdil Novinkám.cz. Angažmá Martina Prose na ministerstvu financí tak uzavírá mnohatýdenní koaliční spor mezi Babišem a předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, který oba politici vedli.

Sociální demokracie Babišovi původně navrhovala jako náměstka pro daně člena své středočeské organizace Jiřího Peřinu, jenž sám sebe prezentuje jako stranického odborníka na daňovou problematiku - dvanáct let působil na hořovickém finančním úřadě, pracoval také na centrálním finančním ředitelství a od roku 2009 do roku 2012 vedl finanční a investiční odbor Středočeského kraje.

Babiš ovšem Peřinovu nominaci odmítl, a to hned z několika důvodů. „Exministr financí Sobotka měl náměstkyni Danu Trezziovou, daňovou poradkyni Deloitte. I já chci odborníka, ne politika ČSSD. To je snad fér,“ napsal na svém Twitteru. Vadila mu i skutečnost, že Peřina vedl středočeské investice za éry hejtmana Davida Ratha. Ten je momentálně souzen za manipulaci s krajskými zakázkami a sám Peřina kvůli tendrům vypovídal loni na podzim u soudu jako svědek. 

Post náměstka pro daně nakonec šéf státní kasy obsadil Simonou Hornochovou z auditorské firmy Ernst&Young. Jakou oblast dostane na starost Pros, musí ministr teprve rozhodnout.