Ministři rozjeli audity, chtějí osekat výdaje na externí služby

Praha – Polovina ministrů nové vlády již začala s audity svých resortů, přičemž nejrychleji se do kontroly hospodaření pustli představitelé hnutí ANO. S prověrkami počítá koaliční smlouva a musí jimi projít všechny resorty – šéf státní kasy si od nich slibuje nalezení finančních rezerv. Již nyní ministři avizují zrušení některých smluv, zejména těch s externími firmami.

Ministerstvo financí vedené lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem chce nechat projít auditem cenné papíry, vozový park, smlouvy, celní správu, finanční ředitelství a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Předpokládáme, že dat bude velké množství. Tudíž neumíme odhadnout, jak dlouho audit potrvá,“ informoval mluvčí ministra financí Marek Zeman. Pod ministrův drobnohled se dostávají i právní služby. „Bylo by lepší přijmout absolventy práv na naše ministerstva, než platit 57 milionů korun ročně na našem ministerstvu za právní služby,“ prohlásil Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví vedené sociálním demokratem Svatoplukem Němečkem se hodlá zaměřit zejména na zdravotnické instituce; prověrkou už prochází Nemocnice Na Homolce a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Co nejrychleji chce ministr vyřešit také zadlužení brněnské nemocnice U sv. Anny. „Na příští týden si chci pozvat pana ředitele, aby komentoval své plány a analýzy,“ doplnil Němeček.

Ministerstvo kultury povolalo auditory rovněž, na kterou instituci se zaměřili, ale říct nechtějí. „Mohu vám říct, že už jsme v jedné naší pražské příspěvkové organizaci zahájili veřejnosprávní kontrolu,“ uvedl ředitel odboru interního auditu a kontroly Miroslav Leixner. Ministerstvo vnitra zahájilo audity týkající se České pošty, šéf průmyslu a obchodu se zaměří na ostravské laguny. Ministr školství prověří státní maturity s cílem nalezení úspor.

Hloubkovou kontrolou na ministerstvu životního prostředí procházejí externí výdaje. Šéf úřadu Richard Brabec (ANO) tak reaguje na zprávu NKÚ, podle které se částka vydaná za konzultační a právní služby v roce 2012 zvýšila na 48 milionů ze 23,3 milionu v roce 2010. „Některé ty smlouvy velmi pravděpodobně zrušíme, respektive posuzujeme jejich oprávněnost, hodinovou sazbu a jejich smysluplnost,“ avizuje již nyní ministr Brabec.

Také ministerstvo zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) počítá s tím, že zredukuje najímání externích firem. „Chci výrazně omezit outsourcing právních služeb, IT služeb, marketingu a podobně,“ prohlásil Jurečka; s prozatímním ředitelem Lesů ČR chce jednat o tom, proč momentálně nechávají školit stovky zaměstnanců na nový občanský zákoník externí advokátní kanceláří Jansta Kostka.

Přímo na ministerstvu plánuje Jurečka ořezat hlavně výdaje za marketing. Zbytečně masivní je podle něj třeba propagace značek Klasa a Regionální potravina. „V situaci, kdy 90 % obyvatel České republiky má povědomí o značce Klasa, si myslím, že vydávat 200 milionů korun na propagaci této značky není smysluplné využití peněz,“ prohlašuje.

Ministři spouštějí audity, hledají úspory (zdroj: ČT24)