Volby do Evropského parlamentu: ANO vysílá Teličku, ODS Zahradila

Praha – Evropské volby proběhnou za tři měsíce a strany oficiálně představují své kandidáty. Před chvílí potvrdila lídra pro květnové hlasování ODS, bude jím Jan Zahradil. Dnes oficiálně představilo své kandidáty i hnutí ANO. Potvrdilo, že ji povede bývalý eurokomisař Pavel Telička. Na kandidátce je také ředitel sekce na ministerstvu zahraničí Petr Ježek, diplomatka Dita Charanzová, podnikatelka Martina Dlabajová nebo Ivan Jančárek, který působil jako velvyslanec v Brazílii.

Strany se letos o hlasy voličů poperou hned třikrát. První zkouškou budou volby do Evropského parlamentu.  V roce 2009 hlasovalo v Česku jen přes 28 procent lidí. V těchto volbách se přitom hraje o hodně. Rozděluje se 751 křesel, pro Českou republiku jich je připraveno 21. Poslance čeká pětiletý mandát a základní hrubý plat kolem 200 tisíc.  

Koaliční vláda ale i Hrad se chtějí po letech euroskepse více přiblížit Bruselu

  • Hnutí ANO žádného zástupce v europarlamentu nemá. Do boje vysílá jako hlavní tvář Pavla Teličku. 
  • ČSSD bude obhajovat 7 křesel a sází na sociologa Jana Kellera. Druhé a třetí místo obsadili současní europoslanci Olga Sehnalová a Pavel Poc.  
  • Třetí koaliční partner KDU-ČSL má v Bruselu dva zástupce. Teď chce voliče oslovit s bývalým ministrem Pavlem Svobodou. 
  • Čtyři posty obhajuje i KSČM. Kandidátku povede poslankyně Kateřina Konečná. 
  • I hnutí Úsvit přímé demokracie sází na ženu. Líderkou je advokátka, neúspěšná uchazečka o prezidentskou funkci a bývalá členka TOP 09 Klára Samková. 
  • TOP 09 nasazuje do voleb bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera, dvojkou na kandidátce je pak někdejší místopředseda ODS Jiří Pospíšil.
  • ODS chce do Evropského parlamentu opět vyslat Jana Zahradila. Strana obhajuje celkem 9 křesel. 

O Evropský parlament se utkají i další strany a zájem se očekává velký, podle odhadů vstoupí do boje o 21 křesel až 40 stran a hnutí.

ODS chce v Bruselu prosazovat realistickou, pragmatickou politiku, která bude hájit národní zájmy. „Dělali jsme to vždy, i v době, kdy jsme za to byli kritizováni jako euroskeptici či antievropané. To, co jsme říkali, se dnes ukazuje jako pravdivé, správně jsme odhadli vývoj EU,“ řekl Zahradil.

Hnutí ANO je naopak proevropské. „Chceme se stát respektovanými partnery, kteří Evropě k prosperitě napomohou, nebudeme poslušnými příjemci byrokratických nesmyslů, nebudeme ale ani kverulanty, kteří vše, co pochází z Unie, automaticky negují. Chceme být aktivní a konstruktivní součástí EU,“ uvedlo ANO. Podrobnosti k programu i k jednotlivým kandidátům najdete na webu hnutí.

Vydáno pod