Zeman podepsal jmenování 85 profesorů

Praha - Prezident Miloš Zeman v pátek po několika měsících čekání podepsal jmenování 85 profesorů. Rozhodnutí musí ještě kontrasignovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dekrety předá budocím profesorům ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Se Zemanem se sejde ještě v úterý, jmenovací dekrety pak chce novým profesorům předat během března. Zeman se chtěl po sporu o jmenování akademika Martina C. Putny pravomoci vzdát. Profesory se nakonec rozhodl jmenovat až poté, co zkrachovala snaha o prosazení novely o změně jmenování profesorů.

Marcel Chládek, ministr školství:

„Zítra jdu za panem prezidentem a předpokládám, že dekrety přeberu a pak budeme hledat termín, kdy budeme mít připraveny prostory pro jmenování, abych mohl dekrety předat. Myslím si, že by to mohlo být v měsíci březnu.“

Zemanovi na současném systému jmenování vadí, že by měl návrhy podepisovat automaticky, jmenovací pravomoci se chce proto vzdát. Chládek navrhuje víc variant řešení. Profesory by mohl jmenovat buď předseda Senátu, ministr školství, nebo samy vysoké školy. Novelu, podle které měl vysokoškolské profesory místo prezidenta jmenovat předseda Senátu, sněmovna zamítla hned v prvním čtení. Proti hlasovalo 91 ze 149 přítomných poslanců.

Mezi kritiky prezidenta patřil např. předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg – podle něj by sněmovna neměla přistoupit na vydírání, když si prezident vzal vysokoškolské učitele jako rukojmí. Za zbytečnou označil novelu i nezařazený Jiří Pospíšil. Upozornil na to, že prezident by se taky mohl do budoucna rozhodnout, že nebude jmenovat generály, soudce nebo předsedy soudů.

Komunista Miroslav Grebeníček zase podotkl, že přímá volba vymezení prezidentových pravomocí nezměnila a hlava státu je povinna tento stav respektovat. Kandidáti na profesory jsou podle Grebeníčka vystaveni „nepochopitelné samolibosti hlavy státu“. 

Poslanci na předloze kritizovali i to, že předseda Senátu mohl v rámci pravomoci posuzovat kvality navržených profesorů. Chládek ale zdůrazňoval, že tyto pasáže by z normy v dalším projednávání navrhoval vyjmout.