Vyšetření rakoviny doporučuje Jan Čenský nebo Chantal Poullain

Praha - Zdravotní pojišťovny rozeslaly od ledna přes půl milionu pozvánek na screening rakoviny prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je třeba se věnovat zejména těmto druhům rakoviny, protože patří k nejčastějším nádorovým onemocněním. Apelovat na rozhodnutí obyvatel ke screeningovému vyšetření má celorepubliková informační kampaň. K péči o zdraví vyzvou ve spotech známé osobnosti, Česká televize se na projektu podílí v roli hlavního mediálního partnera.

Na kampaň, která se rozběhne od března, získalo ministerstvo zdravotnictví peníze z Evropské unie. „Rozdíl mezi včasným a pozdním odhalením může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Rád bych proto vyzval občany, aby na preventivní vyšetření přišli,“ řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Jsem rád, že Česká televize bude právě tím kanálem, kterým se, doufám, informace o prevenci rakovinových onemocnění dostanou k divákům ČT, což prakticky znamená, že se dostanou k občanům celé České republiky… Téma zdravotnické prevence jsme si vybrali pro letošní rok jako jedno z nejdůležitějších, které bychom chtěli podporovat,“ uvedl generální ředitel veřejnoprávní televize Petr Dvořák. V rámci projektu ČT odvysílá bezplatně sérii osvětových spotů na všech kanálech.

Nepřijdete, dostanete pozvánku znovu

Do konce roku pojišťovny pošlou 1,85 milionu pozvánek, příští rok je zopakují těm, kdo na vyšetření nepřijdou. Celkem může být při opakovaném zvaní rozesláno do půlky příštího roku až 3,5 milionu dopisů. I kdyby podle ministra přišla k vyšetření jen část pozvaných, a tedy včas, mají dopisy svůj význam.

ČR a boj s rakovinou ve zkratce:

  • ČR má tři screeningové programy s dobrovolnou účastí
  • Ročně je v ČR zjištěna rakovina prsu u více než 6 500 žen, zemřou jich 2000
  • Případů rakoviny tlustého střeva a konečníku se ročně objeví přes 7 500, zemřou kvůli nemoci téměř 4 000 lidí
  • Rakovina čípku se ročně zjistí u 1 000 žen, život stojí 400 z nich
  • Další tisíce žen se léčí s předrakovinnými stádii, ty přišly včas
Vydáno pod