Jednal jsem jen, jak je tu 20 let zvykem, píše Nečas ve stížnosti

Praha – Expremiér Petr Nečas, obviněný z podplacení tří bývalých poslanců ODS, odmítá v celé záležitosti vypovídat, dokud Nejvyšší státní zastupitelství nerozhodne o jeho stížnosti proti obvinění. Podle slov Nečasova advokáta Josefa Lžičaře pro ČT se v ní obviněný expremiér vyjadřuje k bodům obvinění a píše v ní, že jednal jen tak, jak se u nás dělá 20 let politika.

„Je tam reakce na všechny záležitosti, které se táhnou od 13. června loňského roku, to znamená, že dotyčné věci byly známé orgánům činným v trestním řízení už před rokem. Reaguje po částech na výroky ve vzneseném obvinění a má za to, že jednal tak, jak tady bylo dvacet let zvykem, a takovým způsobem, jak se tady provádí politika,“ přiblížil Lžičař pro ČT Nečasovu argumentaci ve stížnosti.

Nečas odmítl výpověď u výslechu v pražském sídle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s očekáváním rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství. Proto prý policie zatím ani nestanovila datum příštího výslechu. „Předpokládám, že poběží ten normální procesní postup, tedy další úkony a shromažďování úkonů tak, aby mohl dozorující státní zástupce rozhodnout, zda to postačuje k podání žaloby k soudu, či nikoli,“ prohlásil Lžičař, který si netroufá odhadnout, do kdy o Nečasově stížnosti bude rozhodnuto.

Advokát Lžičař: Nečas jen jednal, jak je tu zvykem dělat politiku (zdroj: ČT24)

Policie 11. února doručila obvinění z podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Toho se podle kriminalistů dopustil se svou nynější manželkou Janou Nečasovou, tehdy Nagyovou, a Fuksovým exnáměstkem Romanem Bočkem.

Nečas jakoukoliv korupci popírá. Své obvinění vnímá jako pomstu za trestní oznámení, které podal na šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu kvůli tomu, že hlava útvaru zveřejnila v Otázkách Václava Moravce část videozáznamu ze zatýkání Nagyové. Generální inspekce bezpečnostních sborů se ale podle serveru Lidovky.cz odmítá dále zabývat tímto trestním oznámením, protože žádné podezření ze spáchání trestného činu nezjistila. Mluvčí inspekce Radka Sandorová uvedla, že případem se zabývá ještě odbor vnitřní kontroly policejního prezidia, který prověří, zda nemohlo dojít ke spáchání kázeňského nebo jiného přestupku. Zveřejněním videa se zabývá rovněž Úřad pro ochranu osobních údajů.