Náhrada za zrušené poplatky? Němeček se rozhodl pro nový zákon

Praha – Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už má recept, jak nemocnicím nahradit dvě miliardy, o které přišly zrušením poplatku za pobyt na lůžku. Úhradovou vyhlášku kvůli tomu měnit nakonec nebude – pojišťovny mají peníze poslat jednorázově. Ministerstvo návrh příslušné legislativy pošle do připomínkového řízení a příští týden o něm bude rozhodovat vláda.

Stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici zrušil od Nového roku Ústavní soud a koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL už jej neobnovila. Zdravotnická zařízení kvůli tomu od začátku roku přišla o miliony korun – například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze hlásí ztrátu téměř pět milionů, Městská nemocnice Ostrava přišla o skoro tři miliony a brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny o necelé dva miliony. Výpadek příjmů jim dosud nikdo nenahradil.

Zrušený nemocniční poplatek

Ústavní soud loni zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici s odůvodněním, že pro některé skupiny společnosti má tzv. rdousící efekt. V reakci na to schválil Rusnokův kabinet novelu s poplatkem 60 korun a osvobozením dětí. Poslanecká sněmovna ji však nestihla do konce roku projednat, a tak se od 1. ledna letošního roku v nemocnicích neplatí nic.

Kvůli zrušeným poplatkům za pobyt přijdou nemocnice ročně celkem o dvě miliardy korun. Že jim budou chybějící prostředky dorovnány, už vláda slíbila. Šéf resortu zdravotnictví Němeček se nyní rozhodl, že změnou úhradové vyhlášky to nebude. Místo toho půjde cestou jednorázové legislativy, na základě které pojišťovny chybějící peníze nemocnicím vyplatí.

„Byla by to jednorázová právní úprava, která by přesně určovala, jakým způsobem ty peníze do nemocnic půjdou,“ vysvětluje Němeček. V praxi to znamená, že pojišťovny budou přesně vědět, kolik každé nemocnici poslat. „V podstatě by se to odvíjelo od vykázaných lůžkodnů pacientů,“ dodává ministr zdravotnictví.

Kde peníze v rozpočtu vzít?

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek považuje rozhodnutí neměnit úhradovou vyhlášku za správné. Podobně i prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. „Zajistí-li vláda navýšení příjmů v letošním roce, tak jsme samozřejmě ochotni debatovat o tom, jakým způsobem se peníze rozdělí,“ komentoval záměr ministra Gajdáček.

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala by naopak uvítal, kdyby ministerstvo řešilo problém vyhláškou. „Přijímání legislativy je zdlouhavé, ale vyhláška může v podstatě začít platit příští měsíc – to je nejrychlejší cesta, jak ty peníze do nemocnic dostat,“ řekl Fiala v Událostech ČT.

V tom, kde peníze vzít, ale nemá šéf tuzemského zdravotnictví stále jasno. Zatímco minulý týden tvrdil, že je získá odkupem pohledávek zdravotních pojišťoven, naposledy ministerstvo vzkázalo, že prostředky bude hledat ve státním rozpočtu jiným způsobem.

Náhradu za zrušené poplatky dostanou nemocnice přímo (zdroj: ČT24)

Němeček se navíc bude muset shodnout ještě se svým vládním kolegou, ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ten v nedělní debatě České televize Otázky Václava Moravce již dříve avizoval, že peníze na odkup pohledávek zdravotních pojišťoven zatím neuvolní. Po ministrovi zdravotnictví chce, aby nejdříve rozkryl toky peněz, které zdravotnictvím už v současné době procházejí.

„To je skutečně zásadní téma, protože přes zdravotní pojišťovny teče ročně 220 miliard korun, z toho přes VZP 150 miliard, a nikdo neví, kam tečou,“ uvedl Babiš (čtěte víc).

Bývalá vláda Jiřího Rusnoka musela sanovat propad financí ve zdravotnictví už loni – navýšila platby za státní pojištěnce a Všeobecné zdravotní pojišťovně poskytla bezúročnou půjčku. Celkem si tak zdravotnictví polepšilo o 1,5 miliardy korun (čtěte víc).

Koaliční vláda Bohuslava Sobotky chce od příštího roku zrušit taky třicetikorunové regulační poplatky za návštěvu lékaře a za recept. Zůstalo by jen devadesát korun za pohotovost.