Za nájemnou vraždu dostal Jiří Večeř 15 let

Brno - Krajský soud v Brně vynesl už sedmý verdikt nad Jiřím Večeřem, kterého obžaloba viní z toho, že se v 90. letech podílel na vraždě podnikatele s lehkými topnými oleji. Za spolupachatelství jej soudce poslal na 15 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Ke své vině se na rozdíl od ostatních částečně doznal. Dnes je souzen sám. Původně spis obsahoval trojici obžalovaných, ale dva z nich soudce zprostil viny pro nedostatek důkazů.

Případ se odehrál před téměř dvaceti lety. Podle původního soudního spisu si v roce 1995 podnikatel Milan Šišma objednal vraždu svého bílého koně Marka Lehkého. Ten se s ním údajně odmítal rozdělit o peníze.

Jiří Večeř údajně vystupoval v pozici prostředníka, který za půl milionu vraždu objednal u Jana Marcinka. Ten pak podle původní obžaloby nastražil na Marka Lehkého výbušninu.

Trojici obžalovaných ale soud opakovaně zprostil viny pro nedostatek důkazů, Vrchní soud v Olomouci ale případ vždy vrátil zpátky. Nakonec vrchní soud osvobozující verdikt potvrdil u dvou z trojice obžalovaných. Jiří Večeř se totiž na rozdíl od ostatních v roce 1999 ke svému podílu viny přiznal. Vyslýchán byl celkem devětkrát, později svou výpověď ale popřel.

O čem soud rozhoduje už dvacet let?

Zlínský podnikatel Marel Lehký zemřel 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku. Jeho tělo roztrhala nastražená výbušnina. Muž obchodoval s lehkými topnými oleji. Sám měl údajně vystupovat v pozici tzv. bílého koně. Odmítal se však s Milanem Šišmou rozdělit o peníze, ačkoliv mu dlužil asi čtyřicet milionů korun. Podle původní obžaloby se Šišma pravděpodobně rozhodl, že svého „koně“ odstraní. Pomáhat mu měl Jiří Večeř, který v roli prostředníka oslovil Jana Marcinka. Nájemnou vraždu si u něj objednal za půl milionu korun.

„Marek byl můj kamarád, byl to přítel. Mně osobně peníze nedlužil, urgoval jsem u něj peníze pro Šišmu. O smrti Lehkého jsem se dozvěděl po telefonu, zavolal mi to jeden známý. Všechno, co jsem v přípravném řízení o vraždě řekl, není pravda,“ uvedl při minulém stání Jiří Večeř.

Jiří Večeř
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pětkrát si Jiří Večeř vyslechl zprošťující rozsudek, jeden z krajských soudců jej ale v minulosti odsoudil k jednadvaceti letům vězení, toto rozhodnutí ale později zrušil Ústavní soud kvůli procesní chybě. Soudní proces se tak protáhl až do letošního února. Zda bude dnešní, v pořadí už sedmý verdikt posledním, záleží na tom, zda se některá ze stran neodvolá.

Soudce nakonec uznal, že se Jiří Večeř na nájemné vraždě podílel. „Je vinen, že zajistil fyzickou likvidaci Marka Lehkého. Vylákal ho na schůzku, kde jej ukázal přesně nezjištěným najatým osobám. 30. března 1995 jej dovezli v autě k řece Moravě v Kvasicích, kde mu byla na několik míst na těle připojena výbušnina a na dálku odpálena,“ pronesl soudce Michael Vrtek.

Státní zástupkyně Eva Žďárská navrhovala pro Večeře sedmnáctiletý trest. „Je to inteligentní člověk s vůdcovskými sklony - vždycky bude jednat ve svůj prospěch,“ pronesla v soudní síni. Sama přitom upozornila, že pokud by obžalovaný své přiznání opakovaně nepopřel, soud se nemusel táhnout téměř dvacet let.

Obhájce Jiří Machourek se na místě odvolal, vzhledem k předchozím závěrům vrchního soudu je ale pravděpodobné, že jeho žádosti nevyhoví. Jiří Večeř by pak musel nastoupit do vězení. Jeho obhájce je ale odhodlaný hledat pomoc i na Nejvyšším či Ústavním soudě.

Kauza lehké topné oleje (LTO)

Případy podvodů s LTO se odehrávaly v České republice v 90. letech. Podstatou aféry byly daňové podvody. Česká republika přijala zákony, které umožnily zdaňovat zboží podle jeho názvu. Stejné suroviny se tak mohly zdaňovat různě - jako lehký topný olej nebo motorová nafta. Rozdíl ve zdanění byl přitom 12 korun/litr.

Při pátrání policie odhalila provázanost firem obchodujících s LTO s tehdejšími politiky a jejich rodinami. Například v roce 1993 si někteří podnikatelé objednali vraždu novináře, který o podvodech s LTO informoval. K vraždě nakonec nedošlo. V roce 1995 postupně zemřeli tři podnikatelé v Praze, Zlíně a na Kroměřížsku. Všichni obchodovali s LTO. Jedním z nich byl i Marek Lehký.

Večeř i dříve obviněný Šišma byli společně před třinácti lety odsouzeni k mnohaletému trestu kvůli vraždě jiného podnikatele, rovněž v souvislosti s lehkými topnými oleji. Večeř si v minulosti odpykal dvanáctiletý trest.